Златен корен защитава черния дроб, артериите и подобрява паметта

Златен корен защитава черния дроб, артериите и подобрява паметта

Rhodiola rosea принадлежи към фармакологичната група лекарствени растения с естествен произход. Тези растения могат да повишат устойчивостта на организма към вредни ефекти от физически, химичен и биологичен произход

Това налага използването на Rhodiola rosea като превенция и терапия за подобряване на здравето и борба с много заболявания.

Родиолата е добре известен адаптоген, билка, която помага да се защитят телесните клетки от свободните радикали, които причиняват окислителни щети, причина за която са външната среда и различни химически агенти.

Кои растения се класифицирани като адаптогени? Те трябва да имат 3 свойства: нетоксичност, способност за възстановяване на физиологичния баланс и редица полезни действия. И не на последно място – адаптогените са билки, които съдържат специфични вещества. По време на стрес, адаптогените редуцират ефекта на стреса върху тялото. Те подпомагат адаптирането на организма към стресови ситуации и умора. Известно е, че адаптогените влияят не само върху физичните, но и върху химичните маркери на стреса.

Rhodiola rosea: 10 ползи за здравето

Rhodiola rosea, позната още и като „златен корен“ помага за запазването на сърцето и кръвоносните съдове, има анти-тревожно, антидепресивно, енергизиращо и подобряващо паметта действие. Родиолата е в състояние да нормализира индекса на кортизола, да увеличи концентрацията на азотен оксид, който е необходим за артериите.

Билката родиола ще бъде полезна за хора с хронична умора, тревожност, депресия, диабет, високо кръвно налягане и др. Тези хора задължително трябва да приемат „златен корен“ под формата на хранителна добавка.

1. Срещу умора

Умората може да бъде причинена от състояния като анемия, дисфункция на щитовидната жлеза, депресия и др. Използването на родиола може да помогне в борбата с хроничната умора.

2. Повишава физическата издръжливост

Комбинирана добавка от растения родиола и гинко билоба подобрява издръжливостта, като увеличава усвояването на кислород.

3. Облекчава безпокойството и депресията

При депресивни състояния лекарите предписват различни лекарства. Но всички те имат странични ефекти.

Като алтернатива, хранителните добавки с Rhodiola rosea могат да бъдат ефективни за страдащите от лоши мисли, паник атаки и депресия. Билката доказано намалява тревожността, стреса, гнева и подобрява общото настроение.

4. Подобряване на паметта

Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което засяга предимно възрастните хора и е доста често срещана форма на деменция. През последните десетилетия се наблюдава значително „подмладяване“ на хората с Алцхаймер, което е особено обезпокоително.

Rhodiola rosea помага да се предпази мозъкът от окислително увреждане на свободните радикали и се използва за профилактика и лечение на деменция. Този адаптоген се прилага успешно от специалисти при лечението на болестта на Алцхаймер.

5. Намалява кръвното налягане

Хипертонията засяга 25% от възрастното население на планетата. И това е ключов рисков фактор за инфаркти, сърдечна недостатъчност и инсулти. Лекарството е необходимо, когато обикновената промяна в начина на живот не работи. Родиолата може да помогне за справяне с проблема с хипертонията. Растението има свойства да намалява кръвното налягане, когато се приема редовно.

6. Защитава артериите

Атеросклерозата е процес в организма, при който артериите се запушват с калциеви отлагания. Това е характерен признак на стареене. Атеросклерозата е ключова причина за инфаркти и инсулти. Лечебното растение родиола може да предпази артериите от оксидативен стрес и атеросклероза.

7. Контролира кръвната захар

Пациентите с диабет имат повишени нива на глюкоза в кръвта. В този случай глюкозата причинява отрицателен оксидативен ефект върху кръвоносните съдове, нервите и някои органи (бъбреците, очите).

Диабетът тип 2 е заболяване, което се появява заради начина на живот, докато тип 1 се причинява от автоимунни проблеми в панкреаса. Родиолата е полезна за хората с диабет тип 2.

Активната съставка в това растение защитава клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин (бета клетки).

8. Защитава черния дроб

Черният дроб е отговорен за филтрирането на токсични вещества отвън. Честото консумиране на мазна, пържена, пушена храна и алкохол има вредно въздействие върху черния дроб. Лекарствата също увреждат този деликатен, но много издръжлив орган.

Родиолата помага на черния дроб да се възстанови от въздействието на лекарствата, а салидрозидът (компонент, който се открива в растението) предпазва черния дроб от омазняване.

9. Противодейства на рака

Ракът на млечните жлези, дебелото черво и белите дробове са често срещани видове злокачествени новообразувания. Родиолата може да бъде ефективно превантивно средство срещу рак на гърдата. Компонентът салидрозид в състава му дори помага при лечението на това заболяване.

Веществото салидрозид също помага да се намали вероятността от рак на дебелото черво и белия дроб.

10. Подкрепа при лъчетерапия

В процеса на лъчева терапия, която се прилага при онкологични заболявания се убиват и здрави клетки. Вече споменатият салидрозид предпазва здравите клетки от негативните радиационни ефекти.

За да обобщим: Rhodiola rosea е ценен адаптоген, който подобрява защитните сили на организма, помага за защита на вътрешните органи и се бори с цял списък от сериозни заболявания. Наред с основната терапия, включването на билката родиола като допълнителен елемент от терапията може да има само положителен ефект.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *