Златни правила за здраво сърце през зимата

Хората с артериална хипертония (високо кръвно налягане), исхемична болест на сърцето, нарушения на сърдечния ритъм през зимата трябва да бъдат особено внимателни. Поради температурните промени и някои битови навици сърдечносъдовата им система може да се повреди.

Влошаването на сърдечната дейност през студения сезон може да бъде свързано с няколко фактора. Първо, рефлексният вазоспазъм (включително коронарен) при излизане на студа може да бъде придружен от болка в областта на сърцето – това е така наречената „студова стенокардия“. На второ място, при тенденция към увеличаване на вискозитета на кръвта това може да доведе до тромбоза и увеличаване на риска от развитие на сърдечносъдови инциденти. На трето място, увеличаването на топлообмена през зимата повишава нуждата на тялото от кислород: ако човек има атеросклеротична лезия на съдовите басейни, тогава ще е налице недостиг на доставка на кислород до органите, включително сърцето.

И това може да бъде придружено от учестен пулс, задух, световъртеж и други клинични прояви. Друг важен фактор е физическото бездействие: през зимата човек се движи по-малко, което влияе върху натрупването на излишни килограми и в резултат на това – появата на сърдечносъдови заболявания. Дефицитът на витамини, микроелементи и липсата на физическа активност засягат имунитета, рискът от инфекции се увеличава. А заразяването с респираторни вирусни инфекции от своя страна може да провокира развитието на инфаркти. Какво да направим, за да се пазим? Обличайте се подходящо. Основното правило на зимния гардероб е наслояване и комфорт. Дайте предпочитание на естествените тъкани, не забравяйте, че дрехите не трябва да причиняват нито хипотермия, нито прегряване на тялото. Включете в диетата си храни, съдържащи полиненаситени мастни киселини – морска риба, зехтин и ленено масло, зеленчуци, плодове, немазно месо, сушени плодове.

Пийте минимум по 1,5 литра на ден. В случай на симптоми на хронична сърдечна недостатъчност количеството консумирана течност трябва да се консултира с лекар. Практикувайте аеробна гимнастика – по 30-40 минути на ден. Разходките, включително скандинавското ходене, са особено полезни за сърдечносъдовата система. Не забравяйте, че упражненията на открито подобряват микроциркулацията и оксигенацията на кръвта. В този случай трябва да дишате през носа, така че въздухът да се затопли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *