Злоупотребата с алкохол води до трайна загуба на зрението

Злоупотребата с алкохол води до трайна загуба на зрението

Прекомерната консумация на алкохол е вредна за здравето. В резултат на приетия алкохол могат да се увредят различни органи и системи. При алкохолна зависимост най-високорисково е засягането на черния дроб и психичното здраве.

Въпреки това заради своята висока токсичност, алкохолът може да доведе до много сериозни увреди на всички системи, сред които е и зрителната. Много от пациентите, които се борят с алкохолна зависимост могат да имат временни или дори постоянни нарушения в зрението.

Кои са най-честите нарушения в зрението, причинени от алкохолна консумация?

След консумацията на по-голямо количество алкохол може да се появи значително замъгляване на зрението. Причината за това може да се дължи на различни фактори. Алкохолът води до повишаване в нивата на кръвната захар, което от своя страна може временно да замъгли зрението. Освен това, при консумацията на прекомерно количество алкохол се засяга цялостното функциониране на мозъка, което може да доведе до забавяне в предаването на информация между очите и мозъка.

Разширяването на зениците под влиянието на алкохол също е забавено. Това води до „загуба на контраст“, което означава, че очите не могат да направят разлика между определени нюанси и цветове. Това може да затрудни възможността за преценка на разстоянието между отделни обекти на по-близко или далечно разстояние. Според проучвания дори при ниски нива на алкохол в кръвта от 0,05%, възприятията за контраст са понижени до 30%. Поради тази причина шофирането след консумация на алкохол е изключително опасно.

В краткосрочен план прекомерната консумация на алкохол може да засегне и периферното зрение, в резултат на което се наблюдава така нареченото тунелно зрение. При тунелно зрение пациентите виждат само това, което се намира точно пред тях. Наред със значително по-бавното време за реакция, причинено от потискащия ефект на алкохола, това замъглено тунелно зрение е още една причина, поради която шофирането под въздействието на алкохол е особено опасно.

Редовната консумация на алкохол може да причини и симптоми на сухота в очите и неволно потрепване на клепача, известно като миокимия. Усещането за сухота и раздразнение в очите, се дължи на диуретичните свойства на алкохола. Това води до стимулиране на уринирането, което е причина за дехидратация на тялото, включително и на очите. Загубата на течности е причина за честото усещане на болка в очите след прием на алкохол. В някои случаи е възможно да се наблюдава и възпаление на зрителния апарат, което да доведе до усещане за парене и сърбеж в очите, както и поява на мигрена и изключителна чувствителност към светлина.

Приемът на големи количества алкохол може да доведе до силно зачервяване на бялата част на окото – склера. Това се дължи на дилатацията на съдовете, които се наблюдават по очната ябълка. Напълването на тези съдове е причина за зачервения и кървав вид на очите след консумация на алкохол.

Зачервяването на очите след консумация на алкохол не е дългосрочно последствие. Те ще възвърнат нормалния си цвят, след напускане на алкохола от тялото. Дискомфортът създаден в резултат на сухотата на очите също е временен, но той може да се появи след прием и на много малко количество алкохол.

Едно от най-сериозните състояния след хронична злоупотреба с алкохол е трайната загуба на зрението. Тя може да бъде резултат от свързана с възрастта дегенерация на макулата и оптична невропатия. Според проучвания, рискът от появата на тези състояния е значително по-висок при прекомерна консумация на алкохол.

Слепотата, в резултат на злоупотреба с алкохол, не е много често срещана, но е възможна. Консумацията на нездравословни количества алкохол може да доведе до намаляване на периферното зрение, отслабване на силата на очедвигателните мускули, изтъняване на роговицата и загуба на цветното зрение. Тези фактори от своя страна могат да доведат до трайна загуба на зрението.

Прекомерната консумация на алкохолни напитки може да повиши риска и от други офталмологични нарушения. Това са оклузия на централната ретинална вена, централна серозна хориоретинопатия, катаракта, диабетна ретинопатия и глаукома.

Приема на една алкохолна напитка обикновено повишава съдържанието на алкохол в кръвта с до 0,02-0,03% и не влияе на зрението. Това съдържание трябва да се повиши до около 0,08-0,09%, за да се засегне зрението, двигателната функция, времето за реакция и физическата координация. Този процент може да бъде достигнат след прием на две напитки в рамките на един час.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *