Змийската хурка цери хемороиди и подагра

Змийската хурка е сред основните билки, които се препоръчват при лечение на вътрешни и външни хемороиди. Тази билка обаче е колкото лечебна, толкова и отровна, затова с нея трябва много да се внимава. Най-добре е лечението да се извършва след съвет с лекар. Но в премерени дози отровата лекува.

Билката действа противовъзпалително, откашлично. Външно се използва при ревматизъм, подагра и възпалителни процеси на кожата, както и при хемороиди. Прилага се и при възпаления на лигавиците.

Намира приложение при ларингити, бронхити, фарингити, гастрити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колити, хемороиди, пясък в бъбреците, възпаление на бъбречните легенчета, чернодробни заболявания и неврози. В народната медицина се използва и за лечение на псориазис, миома и кисти на яйчниците. Змийската хурка намалява пикочната киселина в кръвта и оттам се повлиява подаграта, сочи още хилядолетният опит на българина.

От листата на змийската хурка (също отровни!) се прави тинктура, която после силно се разрежда. В чаша вода се сипват максимум 5 капки от нея. Под наблюдението на специалист тя се използва от певци при проблеми с гласните струни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *