Знаете ли, че водата, в която варите картофи, е най-полезната отвара?

Какво правите с водата, след като сварите картофите – изсипвате я в мивката? Никога повече не го правете, защото това е непростимо разхищение на ценна течност с много възможни приложения. И така, какво можем да направим с „картофената вода“?

Може би ще се учудите, но тя действа против стареене на кожата Причината е, че е изключително богата на нишесте, витамин Б12, калий и електролити. Сигурно се чудите как се прилата? Рецептата е проста: след като сварите кореноплодния зеленчук, пресипете водата в стъклен съд и я съхранявайте близо два часа в хладилник. След това може да я ползвате като тоник за кожата. След продължителна употреба резултатите ще ви смаят.

Заздравява косата

Дамите, чиите коси изтощени и сухи, също могат да се възползват от полезните свойства на картофената вода. След измиване със шампоан косата се намазва с магическата вода и след половин час се изплаква. Резултатът по-мека, по-здрава и лесно разресваща се „грива“.

Картофената отвара е и отлично средство за профилактика срещу високо кръвно налягане

Тя буквално чисти и отпушва кръвоносните съдове. Препоръчителната „доза“ е три пъти на ден на празен стомах по 50 мл. За да има резултат, „лекарството“ трябва да се взима поне една седмица. То е толкова ефективно, че е строго забранено за хипотоници ( хора с ниски стойности на артериалнотно налягане).

Опитвате се да отслабнете?

Отварата от картофи прогонва усещането за глад, форсира топенето на мазнините, прочиства стомашно-чревния тракт. Дозата е по 100 мл сутрин на гладно и е добре терапията да се прилата на всеки пет седмици. Тук ключова роля играе скорбялата, която приваренето се отделя във водата. Та премахва наслояванията по стомашните и чревните стени.

Картофената вода е много полезна и за домашните любимци

Просто я използвайте като разредител, когато им подготвяте поредната порция храна. Растенията също обичат картофената вода – тя ги подхранва и укрепва. Но ако сте сложили сол при варенето, по-добре й потърсете друго приложение. Подсолена или не, тази течност е идеална за почистване на сребърни прибори, тенджери, тигани. Просто накиснете металните съдове и за половин час и ще получите мечтания блясък.

Внимание!

Ако ще лъскате вилици и тави, всяка картофена вода е подходяща. Но когато ще е за „лична употреба“, ето какво е важно: Повечето картофи днес са „индустриален продукт“ и кората им вероятно е третирана с какви ли не препарати за дълго съхраняване. Затова е добре да накиснете картофите преди готвене в хладка вода поне половин час.

На 20-ата минута ги измийте моното старателно, сменете водата и ги оставите да киснат още 10 минути. Не белете кората – в нея се намират 50% от полезните вещества. Когато дойде време за топлинната обработка, първо изчакайте водата да заври и тогава потопете картофите в нея. Не добавяйте сол, сода или друго по време на варенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *