Знахар откри: Еликсир с кокичета лекува 50 болести

Кокичето се използва както в официалната, така и в народната медицина поради съдържащите се в него ценни алкалоиди. Неслучайно с него се произвеждат и редица лекарствени продукти.

Откривателят на лечебните му свойства Димитър Пасков е роден в село Горно Броди на 18 октомври 1914 г. Завършва средното си образование в Асеновград през 1934, а през 1940 г. се дипломира в Медицинския университет в София. През Втората световна война Пасков се включва като лекар на 27-и Чепински полк. На фронта е определян като „общ любимец на войници и офицери, влизащ в положението на всекиго и имащ добра дума за всеки“. След това специализира в Ленинград, където под зоркото око на някои от най-бележитите учени за времето си са направени първите изследвания на нивалина, съдържащ се в кокичето.

От 1961 г. оглавява Катедрата по фармакология към столичния Медицински университет, където прави великото си откритие. 1961 е и годината, в която Пасков получава титлата професор. Той се превръща в легенда за колегите си и е неин ръководител до самото си пенсиониране през 1977 г. Както при повечето гениални открития и при това витаят истории, които включват случайността в уравнението на успеха. В конкретния случай д-р Пасков лекува болно от детски паралич момиче, което по погрешка изпива водата от ваза, която допреди малко е била пълна с кокичета. След това той забелязва подобрение в състоянието на момичето, като по този начин лекарят се убеждава в чудотворното действие на красивото малко цвете.

По нашите земи отдавна се прави неговият лечебен спиртен извлек от кокиче с помощта на най-разпространения алкохол в България – ракията. Възрастните хора от Подбалкана съветват да се приготвя с блатни кокичета, които са с 5-6 камбанки, но и градинските кокичета вършат чудесна работа. Тайната се крие в химичния състав на кокичетата, в който влизат гликозиди, витамин С, алкалоиди, нивалин и други. За лечебни цели се използват цветовете на растението, които имат мощни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и тонизиращи свойства. От него не се приготвят запарки и отвари. Трябва да се спазват стриктно препоръчителните дози за прием, защото предозирането може да доведе до неблагоприятни странични ефекти. Препоръчително е лечението с настойка от кокичета да става под лекарски контрол.

При сърдечни проблеми наберете 60 кокичета и ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Приберете настойката за 40 дни на тъмно. Разклащайте я поне веднъж на ден. Извадете я, прецедете я и я изсипете в стъклено шише. Всеки ден изпивайте 2 пъти по 5 мл от нея, преди да се нахраните.

За лек за настинки наберете 100 броя кокичета и отново ги залейте с 1 литър домашна гроздова ракия. Оставете илача да престои 40 дни, но този път на слънце. След изтичане на периода за престой трябва да прецедите отварата. Лечебната течност се пресипва в стъклено шише. На ден се приема по чаена лъжичка настойка от кокиче, смесена с чаена лъжичка мед. При проблеми с паметта и мозъчната активност залейте 100 кокичета (само цветчетата) с 1 литър ракия (препоръчително гроздова) и оставете да престоят 40 дни на слънчево място. Прецедете и съхранявайте течността в стъклена бутилка.

Сутрин вземайте по 1 чаена лъжичка от лека, подсладен с 1 чаена лъжичка натурален мед. Курсът на лечение продължава 15 дни. Срещу тремор, намалено зрение, отпадналост и язва залейте 40 наситнени кокичета (цветчетата заедно с листата) с 300 милилитра силна ракия и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. После прецедете и приемайте от тинктурата по 40 капки, разредени с вода, 3 пъти на ден преди ядене. За лечение на плексит, шипове, дископатия използвайте същата рецепта с 40 кокичета. Но вместо да приемате тинктурата вътрешно, я нанасяйте чрез памучен тампон в болезнените участъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post За превенция! Рецептата на прочут онколог пази от рак
Next post Студът крие риск от инфаркт и инсулт, стеснява кръвоносните съдове