Избягвайте тези храни за закуска, могат да съкратят живота ви

Закуската е едно от най-важните хранения за деня и това го знае всяко дете. Тя трябва да бъде богата на полезни хранителни вещества и да съчетава в себе си различни компоненти. Сред тях са протеините, въглехидрати, фибри и полезни мазнини. Не винаги обаче закуската е толкова здравословна, колкото си го мислим. Дори да закусвате всяка сутрин зърнена закуска, това не значи, че се храните здравословно.

В много подобни закуски има значително количество добавена захар. Дори да са представяни като здравословни, в състава си те далеч не са такива. Консумацията на такива закуски може да доведе до високо кръвно налягане, диабет, омазнен черен дроб и други заболявания. Ако избирате това за закуска, то е важно да четете етикетите.

Избирайте между пълнозърнести закуски или такива направени от овесени ядки. Ако искате да направите закуската си сладка – то можете да добавите пресен плод към нея или няколко капки мед.

Палачинките са друга закуска, която е обичана от всички. Дори да ги направите от брашно, което е не двойно преработено, добавянето на различни шоколади, захари и други, я прави вредна и крие здравословен риск. В палачинките се съдържат наситени масла от различен произход, които биха повишили холестерола или триглицеридите в кръвта.

В палачинките може да има също така и преработена захар. Тя се съдържа най-често в различните миксове, които са лесни за приготвяне, но са вредни. Те от своя страна могат да отключат диабет, проблеми с черния дроб и други усложнения.

Преработени меса също са голям избор на много хора за закуска. Сред тях влизат различните колбаси като бекон, шпекови салами, наденици и други. Те са богати на соли, наситени мазнини и консерванти. По принцип в малки количества те са допустими, но в големи могат да предизвикат различни здравословни проблеми. Сред тях са проблеми със сърцето, бъбреците, чернодробни и други.

За да бъдете сигурни, че закуската ви е здравословна и включва всички полезни вещества, то включете повече плодове, зеленчуци, неподсладени овесени ядки, пълнозърнести храни, яйца, авокадо, маслини и други. Избягвайте продукти, които са с наситени мазнини, захар, сол и други неща, които са добавени.

Следете и енергийната стойност, както и въглехидратите, особено грамажа, които посочват захарта. Следвайки тези неща и избягвайки всички вредни, които посочихме. Така ще можете да набавите полезни вещества от закуската, но и няма да навредите на здравето си и тялото. Така ще имате енергия през целия ден и ще сте сити, но без да имате угризения, че сте прекалили с вредни неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *