Известен диетолог: Вталете се с извара и спанак в менюто

За да отслабнете, трябва да ядете извара, спанак и леща, съветва диетологът Майкъл Мозли, цитиран от „Дейли мирър”.

Мозли обясни, че предпочита да набляга не на храните, които са забранени по време на диетата, а на тези, които могат и трябва да се консумират. Специалистът е категоричен, че трябва да се направи избор в полза на храна, която подобрява метаболизма и засища организма. Храните, богати на протеини, фибри и здравословни мазнини, също ви помагат да отслабнете и да намалите апетита, казва Мозли.

Диетологът предлага към диетата да се добавят яйца, бадеми, пилешки гърди, говеждо без мазнини, гръцко кисело мляко, извара, леща, спанак и киноа.

Мозли посочва и най-полезната закуска за фигурата. Според него, за да се поддържа хармония, е по-добре да се избират ястия с яйца за закуска.

Междувременно експеримент, проведен от учени от САЩ, доказва, че периодичното гладуване е по-ефективен начин за отслабване от обикновената диета. Резултатите са публикувани в медицинското списание JAMA Internal Medicine.

Изследователи от Университета на Алабама в Бирмингам са избрали за участие в експеримента 90 възрастни американци със затлъстяване. 80 процента са били жени на средна възраст около 43 години и индекс на телесна маса 39,6. Те са били разделени на две групи, едната от които практикувала периодично гладуване.

При еднаква диета и тренировъчен режим хората, които се придържали към периодично гладуване, загубили средно 6,3 кг за 14 седмици, което е с 2,3 кг повече от другата група. В допълнение те са имали по-добри показания за кръвно налягане и твърдели, че са по-щастливи. Около половината от тях продължили да практикуват такава диета след приключване на експеримента.

Авторите на изследването отбелязват, че ефектът от ограничаването на храненето е еквивалентен на намаляване на дневния прием от 214 килокалории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Златната отвара, за която се твърди, че укрепва имунитета
Next post Колко мед може да ядете на ден