Известна народна певица лекува с чудодейно „ушено биле“

В магията на билките се е потопила тракийската народна певица Янка Иванова, която е дошла на този свят с името на баба си Яна, една от знахарките и лечителки на село Зетьово, Чирпанско. Днес Янка Иванова е наследила нейната дарба и затова изключително много почита и очаква наближаващия Еньовден, когато прави специален ритуал на росните ливади по посрещането на изгрева.

Празникът на лечебните треви и билките е уважаван от всички, които са преоткрили силата им. Една от тях е Янка Иванова, която в родната си къща в Зетьово отглежда цели лехи с бял равнец, мащерка, маточина, мента, риган, босилек, самардала, няколко вида чубрица и най-ценното за нея „ушено биле“. Тази специална за нея билка си я отглежда от доста години и лекува болни уши на малки деца, които не могат да намерят помощ в лекарските кабинети.

Преди няколко дни пред вратата й се появило младо семейство с деветмесечно бебе, което имало силни болки в ушите. Опитвали преди това с всички видове капки от аптеката, но болката си оставала. Дочули от приятели за уменията на Янка Иванова и веднага я потърсили.

„Как да върнеш такива хора, които търсят помощ? По едно време бях решила да се отказвам, защото ми е жал, когато децата плачат, но когато родителите настояват – какво да правя, пак започнах да ги приемам. Най-голямото ми удовлетворение е, когато се върнат след известно време и кажат, че от болките няма и спомен“, казва Янка Иванова.

Силата на „ушеното биле“ била в семенцата, които събира след като прецъфти. Нагрява ги на специална керамична керемидка и лекува с дима, който излиза от тях. Имало е случай, когато от ухото на детето излизат малки бели червeи и родителите им остават изумени как е възможно това. Професори от София са идвали при нея да си вземат от чудодейната билка, която е на изчезване.

Дворът и градинката на Янка Иванова са за пример в цялото село – подредени като в аптека. Самата тя се грижи за лозе, което й се отблагодарява с едри и вкусни гроздове. Благодарение на уменията на синовете й всичко е направено с капково напояване, което я улеснява много през горещите и сухи месеци. Сега, заедно със снаха й Радка, са приготвили еликсирен сироп от цвят от бъз и мед от глухарчета, който има качествата да пречиства кръвта на човек.

Творческият път на Янка Иванова започва от читалището в село Зетьово, където е била секретар-библиотекар, а от 1979 г., поема към музикалната сцена.

Народните песни и богатият ни фолклор са духовната храна на Янка Иванова, която дълги години е била солистка на КонушенскиЯ народен оркестър, орк.“Искра“ на Петко Зидаров, „Марица“ на Хари Асенов, на формация „Астра“, а сега на оркестър „Астра“. Осъществила е много записи в радиото, има и регистрирани дуети с Благой Манчев, Мариян Колев и Нина Карамфилова. Създала е много песни, като най-известните сред тях са „Слънчице мило, мамино“, посветена на сина й Пейо, „Все плачиш, Яне“, „Болярска сватба“ и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Смокините – райски плод с безброй ползи за здравето
Next post Летни съвети: Какво да правим, ако получим слънчев удар