Изворът Кушбунар е лекувал комити и революционери

Името му идва от местността, в която се намира, а именно – Кушбунар. Кушбунар на турски означава кладенец на птиците. От двете страни на извора е имало съответно малка древна църква, която е била унищожена напълно още през 19-ти век и Кушбунарската крепост.

В разрушената обител се е почитал християнския празник Преображение Господне. За да го отбележат, на 6 август вярващите се събирали в местността край извора,з а да направят събор в чест на празника. Те вярвали, че на този ден самодивите слизат от гората, танцуват своите чудни танци и потапят телата си в извора.

Лековитият Кушбунарски извор се знае още от времето на траките. Според преданията, водата на извора лекувала не само хората, но и орлите. Когато я пиели, малките неукрепнали орли ставали силни и смели. Така дошло и името на извора – Кушбунар.

Водите на Кушбунар били много ценни и за хайдутите. Да починат, да се разхладят или да излекуват раните си край този извор посядали и славните хайдути Злати Кокарчоолу, Никола Аджема, войводите Панайот Хитов и Хаджи Димитър, Васил Левски, като знаменосец в четата на Хитов.

Комитите имали обичай да се заливат сутрин с вода от Кушбунар, която лекувала и калявала телата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post При хормонални проблеми, стрес и невроза пийте чай от риган
Next post Аз съм на 57 и всяка сутрин ям по 7 семки – нямам никакви излишни килограми