Изтръпването на краката издава липса на витамини

Изтръпването на краката издава липса на витамини

Изтръпване на краката – всеки е изпитвал поне веднъж в живота си този неприятен симптом. Например, докато плувате или спортувате. Неприятното усещане обикновено трае няколко секунди и изчезва така внезапно, както се е появило.

„Но защо понякога краката ни се схващат, когато изглежда, че не се движим активно – вечер или през нощта? Мускулните спазми може да са признак за липса на определени вещества – витамини и микроелементи“, обяснява руският лекар Полина Василиева.

„Болезнените спазми в краката се наричат още „крампи“, от английската дума „cramps“ – спазъм, спазъм“, обяснява лекарят. „Най-често се появяват през нощта, но са възможни и по всяко друго време на деня и засягат мускулите на прасеца. Възможна е и друга локализация на спазъм и болка, например мускулите на стъпалото, областта на ръцете, бедрата. Продължителността на контракцията варира от няколко секунди до няколко минути. Много рядко такива спазми продължават по-дълго.”

Това неприятно състояние може да бъде свързано с хипотермия , интензивна физическа активност, дехидратация, заболявания на нервната система, метаболитни нарушения и др. „Но най-честата причина за схващане на краката е липсата на витамини, макро- и микроелементи“, продължава лекарят

. „На първо място, трябва да обърнете внимание на диетата си. Храните трябва да съдържат достатъчно количество витамини от група В, витамин D, калий, магнезий, калций и желязо“, казва специалистът. „Биологичната роля на макро- и микроелементите витамини в профилактиката на мускулните спазми е изяснена отдавна. За нормалното функциониране на мускулите и нервните окончания е важен достатъчен прием на витамини, макро- и микроелементи в тялото.

Витамин D регулира обмяната на калций и фосфор в организма. Калцият участва в поддържането на електролитния баланс. Заедно с калий и други електролити поддържа нормалната функция на клетките. Намалените концентрации на калий и калций могат да доведат до умора, мускулна слабост, мускулни спазми на краката, изтръпване и изтръпване на кожата, понякога гадене и други симптоми“, пояснява лекарят.

Магнезият и калцият също участват в предаването на нервните импулси и свиването на мускулните влакна, дисбалансът в тях води до повишена нервно-мускулна възбудимост. Витамините от група В засягат нервната система, чувствителността на нервните окончания и предаването на нервната възбуда, така че техният дефицит естествено може да доведе до болезнени мускулни спазми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *