Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Изтръпването на ръцете и краката след събуждане обикновено се обяснява с неудобна поза за сън. Това обаче може да се обясни с определени заболявания, по-специално съдова атеросклероза. Според руския лекар Анастасия Тимощенко редовната поява на този симптом изисква консултация с невролог.

Понякога намалената чувствителност в краката сутрин показва диабетна полиневропатия. „По-често се проявява в краката, отколкото в ръцете; алкохолната невропатия на фона на хронична интоксикация също често е тревожна проява на този симптом “, отбелязва лекарят.

Често причината за изтръпване могат да бъдат съдови нарушения, облитерираща атеросклероза, разширени вени и липса на витамин В12. Друга възможна причина е синдромът на карпалния тунел. Това е състояние, при което нервите на китката са притиснати, което може да причини изтръпване и изтръпване на ръцете. Често се влошава през нощта, тъй като позата на ръцете по време на сън може да окаже натиск върху нервите.

Други причини за изтръпване на ръцете и краката след сън: Проблеми с гръбначния стълб, като дискова херния или спондилоза, могат да притиснат нервите и да причинят изтръпване на ръцете и краката. Това може да се влоши след сън, когато мускулите са отпуснати.

Какво е полиневропатия?

Полиневропатията е състояние, при което са увредени множество нерви. Симптомите на полиневропатия могат да варират в зависимост от причината и степента на увреждане на нервите. Често срещан симптом на полиневропатия е изтръпването и изтръпването на крайниците. Това може да е усещане за „иглички“ или „бодежи“.

Полиневропатията може да причини слабост в мускулите, особено в краката. Това води до затруднено ходене. Някои хора с полиневропатия изпитват болка в крайниците. Остра или хронична, болката може да е по-силна през нощта.

Увреждането на нервите може да доведе до лоша координация. Това се дължи на нестабилност при ходене или затруднения с прецизни движения. Полиневропатията може да причини сетивни смущения в крайниците. Пациентите се оплакват от загуба или промяна в чувствителността към температура, болка или допир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *