Имате бледа, суха и грапава кожа – вероятно ви липсва витамин С

Витамин С регулира окислителните процеси в тъканите и обмяната на въглехидратите. Той има противовъзпалително и противоалергично действие. Недоимъкът му води до появата на суха, грапава и бледа кожа, на подкожни кръвоизливи и пигментиране на кожата, а също така и до намаляване съпротивителните сили на организма спрямо инфекциозни заболявания.

Витамин С се намира в най-голямо количество в лимоните, шипките, зелето, касиса, а по-малко във всички останали зеленчуци и плодове.

Как да различавате сухата от дехидратираната кожа?

Чувство на опъване, щипане, липса на гъвкавост, сквами, „змийска кожа“. При суха, до много суха кожа човек има тези неприятни усещания по лицето и тялото, особено след вана или душ. Неподхранената кожата не играе вече своята роля на предпазно средство (бариера). Но ако сухотата е типична за определен вид кожа, то тя може често да се сбърка с дехидратирана кожа, чието състояние има временен характер.

Как да разпознаем суха до много суха кожа?

Сухата кожа се определя чрез усещане. Индивидът усеща кожата си суха, защото я възприема като нещо неуютно, опънато, даже грапаво и защото при намазване с подходящ продукт получава облекчение. Тези симптоми могат да се съпътстват от сърбежи и парене.

Лекарят може да определи дали кожата е суха (говорим за ксероза) по обективни критерии: посърнал вид, видими клинично-епидермични белези от лющене, напукване, понякога и възпаления и загуба на еластичност. Колкото по-суха е кожата, толкова по-голяма е липсата на гладкост.

Сухите кожи са подходящ терен за появата на екземи под формата на екземи с пигментационни промени (eczématides achromiantes) – хипохромия. Те се появяват по бузите и ръцете на децата, чиято кожа е суха по структура (в рамките на атопичен дерматит).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *