Имате задух и шум в ушите? Липсва ви витамин В12

Имате задух и шум в ушите? Липсва ви витамин В12

В12 е един от най-важните витамини за здравето на всеки човек. На първо място, той е необходим за образуването на червени кръвни клетки, синтеза на РНК и ДНК, аминокиселини и протеини. Нещо повече, той осигурява стабилност на нервната система.

Липсата на витамин В12 провокира множество симптоми, които водят до бързо влошаване без подходящо лечение. Един от основните признаци е появата на постоянна трудно обяснима умора и физическа слабост. При такива състояния дори сутрин, след здрав и дълъг сън, вие се чувствате смазани.

Според експерти това се дължи на влиянието на витамин В12 върху образуването на червени кръвни клетки, чиято основна функция е да премества кислорода през тялото. Именно той е изключително необходим за възстановяване от физическа активност.

Други признаци на липсващ елемент са задух, главоболие, бледност на кожата, усещане за шум в ушите, отслабване, намален апетит. Дефицитът на В12 може да бъде диагностициран чрез анализ на симптомите и кръвни тестове. Бързото идентифициране и лечение на такова състояние ще помогне да се избегнат сериозни здравословни проблеми, които, ако не бъдат взети подходящи мерки, могат да доведат до необратими последици, предупреждават експерти.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *