Има ли ранни признаци карциномът на ларинкса?

Има ли ранни признаци карциномът на ларинкса?

По повод писмото на наш читател, който ни задава много въпроси за карцинома на ларинкса, потърсихме за коментар доц. д-р Валентин Стоянов, д.м. – специалист по ушно-носно-гърлени болести в Стара Загора. Той е ръководител на Катедрата по оториноларингология и дерматовенерология в МУ на Тракийския университет.

– Доц. Стоянов, преди да преминем по същество, искам да ви попитам кои заболявания от вашата обширна медицинска област предполагат оперативна намеса?

– Формално бих предпочел да ги разделим на две групи – при деца и при възрастни, тъй като нещата са различни. При децата акцент се слага основно върху заболявания, като чести ангини, както и уголемена трета сливица. Уголемената трета сливица например пречи на развитието на слуха, създава дискомфорт при дишането и води до чести заболявания на долните дихателни пътища. Ето защо е редно да се предприеме оперативното й отстраняване. Подобна е ситуацията и с другите детски заболявания в тази област – когато децата боледуват често, когато имат безапетитие и други нарушения, се предприема операция, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

– Тези операции рутинни ли са, или има нови технологии и за тях?

– Тези операции са рутинни, новото и различното е в техниката и технологиите. Именно с новите технологии се цели по-малко кървене – както по време на операцията, така и след нея.

– Кое е най-проблемното заболяване при възрастните, което не търпи отлагане, а изисква незабавна операция?

– Когато говорим за възрастни, там големият проблем остава карциномът на ларинкса, което е тежко, инвалидизиращо заболяване. За съжаление то в повечето случаи се диагностицира на по-късен етап.

Казвам за съжаление, защото ако успеем да го хванем в ранен стадий, преживяемостта след операция е много голяма. Практически тези болни можем да ги приемем за оздравели. Това от една страна. Второ – при навременна операция имаме възможност да запазим и гласа на тези хора, което обуславя социалната им функция. Това е много важно за комуникациите въобще. Докато в напредналите стадии и операцията е по-тежка и рискова като интервенция и като следоперативен период. А и пациентите остават трайно без глас, което до голяма степен затруднява както комуникациите, така и социалната им функция.

– Има ли ранни признаци това заболяване? С какви симптоми се проявява?

– Всяка загуба на гласа или дисфония, както ние наричаме състояние на дрезгавия глас, което продължава повече от 2-3 седмици, е сигнал, че е възможно този човек да има карцином на ларинкса – на гласните връзки. Обикновено от това заболяване страдат мъже, които злоупотребяват с тютюнопушенето и това е категорично доказано. Съчетанието тютюнопушене с алкохол също е една от причините, но не трябва да се неглижират и професионалните вредности в някои производства. Особено тези, при които се съдържа т.нар. 3,4 бензпирен – канцерогенно вещество.

Вредна е работата в асфалтовите производства и в много други, разбира се. В такива ситуации пострадалите волно или неволно инхалират тези пари, като в резултат на това може да се развие този неопластичен процес. Пак ще повторя, че именно дисфонията, т.е. дрезгавият глас е първата сигнална лампичка, която трябва да накара човека да търси специализирана лекарска помощ.

Има, разбира се, и други, но бих ги нарекъл дискретни или нетипични, защото това са усещането за чуждо тяло и сутрешната кашлица. Обикновено самите пациенти не обръщат внимание и казват – а, то това е тютюнджийска кашлица, от цигарите. А то всъщност е още един сигнал за подобно състояние. И пак казвам – хубаво е болестта да се хване в този ранен стадий, тогава и резултатът от лечението е много-много по-добър.

И в това отношение липсва профилактиката. По принцип мъж, пушач, навършил 40 години, трябва периодично да се преглежда. Защото жените, въпреки че и те пушат не по-малко, на този етап статистиката показва, че те много по-рядко страдат от това заболяване. Но това вече са по-тънки неща, може и хормоналните характеристики да са намесени.

– Кои са най-честите ви пациенти през този сезон?

– През този сезон възрастовата характеристика е доста разнообразна, защото преобладават вирусните инфекции, а те за съжаление увреждат както горните дихателни пътища, така и слуховия нерв понякога. Особено що се отнася до грипните инфекции.

– Доц. Стоянов, моля ви да разрешите един спор да го нарека: горещ, топъл или студен чай е полезен при болно гърло?

– При гърлобол не бива да се пие нито горещ, нито студен чай, нека е приятно топъл. Да не се търси този “ефект” на много горещия чай, който може да предизвика допълнително болки, изгаряния и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *