Императорски чай за младост и хубост: Еликсири за 7-те чакри

Ако искате компетентно мнение за ползите и удоволствието от пиенето на чай, не се ровете за информация в интернет. Идеи и насоки за това дава с удоволствие асеновградчанката Блага Генева. Всяка сряда тя посреща и черпи клиенти с приготвени от нея различни видове чай на фермерския пазар пред Министерство на земеделието.

Дамата е инженер-технолог от УХТ и специалист по качеството на храните. Владее до съвършенство тънкостите за чая, а знанията й за най-консумираната напитка в света след водата са достойни да влязат в енциклопедия. Неслучайно тя е консултант в „Българска чаена компания“, която произвежда чай от подбрани висококачествени билки и плодове.

„Има тенденция българите да консумират повече чай, а и хората стават по-заинтересовани от какви билки е и какво е тяхното действие. Радостно е, че чаят вече се пие и за удоволствие, не само когато сме болни и имаме нужда да се загреем“, казва Блага. Тя е на мнение, че чайовете не лекуват, а благоприятстват изхода при различни заболявания. До голяма степен могат да облекчат нашето състояние и неразположение, даже да ни създадат малко повече настроение и хубаво усещане за топлота, за уют.

За лятото тя препоръчва домашни студени чайове, но приготвени с гореща запарка. После се охлаждат и се слагат мед и лимон. „Така се получава много хубава и истинска напитка, не като студените чайове в магазините. Изпробвала съм различни варианти и всички са много хубави. За големите жеги препоръчвам комбинации от малина и липа, круша и смокиня, касис и бъз“, обяснява Блага Генева. Тя дава съвет да се пие чай от гинко билоба, зелен чай и мента, които са много добра комбинация в охладен вариант. Преди това също се запарват и се охлаждат.

А за зимата предлага специален чай с вкуса и аромата на Коледа, известен като чая на императорите. Той се приготвял от черен чай ​пу-ер, ябълка, канела, печена цикория, джинджифил. Според легендата навремето се консумирал от римските императори с идеята да останат вечно млади, красиви и бодри.

„Сега дали има такова действие, не мога да кажа, така говори легендата. Истината е, че с него тонусът на тялото се подобрява, а кожата на лицето се освежава. Тъй като пу-ер има силно ободряващо действие, той е прекрасна напитка за началото на деня. Препоръчва се и при усилен умствен труд и необходимост от по-добра концентрация“, категорична е Блага Генева.

Еликсири за 7-те чакри

Блага Генева препоръчва една серия чайове, направена за седемте чакри. Обяснява, че за всяка една чакра в нашето тяло има отделен чай, който съдържа определени билки. Те от своя страна подпомагат дадените органи и системи. Рецептите за тези чайове са разработени от д-р Мариян Иванов – специалист вътрешни болести, фитотерапевт, хомеопат и йога инструктор.

Чакрите оказват влияние върху емоциите и психическото състояние на човек. Чаят, който е за сърдечната чакра, освен че действа на сърцето и белите дробове, които са в тази област, помага също да обичаме и да прощаваме на себе си и хората около нас. Така че всеки чай въздейства и върху емоциите, категорична е Блага.

Тя обяснява, че чаят, който е за чакрата на слънчевия сплит, действа и за взимане на решения и за активност в живота. Други видове ни помагат да се адаптираме към дадена обстановка, да имаме някакво материално благосъстояние, за активиране на мозъчната дейност, за сексуална мощ и др.

Блага толкова се заинтригувала от въздействието на различните видове чай върху чакрите, че се записала на йога. Започнала да чете и специализирана литература, а знанията предава и на клиентите си.

Лечебен и тонизиращ: Датира от династията Шан

Чаеното растение произхожда от области в Източна и Южна Азия, както и от китайските провинциите Юнан и Съчуан. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан (1600 ​- 1046 пр.Хр.), първоначално за лечебни цели.

По-късно, при управлението на династията Цин (221 ​- 206 пр.Хр.), чаят придобива по-широко разпространение, но се популяризира като тонизираща напитка по време на династията Тан (618 ​- 907 г.). През този период чаят става известен и в съседните страни ​- Корея, Япония, Монголия и Виетнам. Чай е консумиран и в двора на Чингиз хан. В Европа се появява в началото на 17. в.

Три вида от едно растение

Зеленият, белият и черният чай се получават от едно и също растение (Camellia sinensis или Camellia assamica), но технологията при производството им се различава главно по степента на ферментацията. За производството на бял чай се използват младите листа или новите пъпки, преминали минимална оксидация. Зеленият чай претърпява най-ниската степен на оксидация.

Процесът се спира чрез бързо загряване на чаените листа след тяхното бране. Черният чай претърпява пълна ферментация. Преди това той се подлага на увяхване и навиване. Тези обработки предизвикват отделянето на сокове и ензими, които стимулират оксидацията. Този чай според китайската категоризация се нарича червен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *