Имунолог №1: Без ваксина 80% трябва да прекарат вируса, за да изчезне

Най-изтъкнатият ни имунолог и микробиолог проф. Богдан Петрунов предупреди, че без ваксина близо 80 на сто от хората трябва да изкарат коронавирусната инфекция, за да може вирусът да се „стопи“ и да изчезне. Пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести коментира, че това е трудно постижимо и с цената на много жертви. И напомни, че засега единственият механичен щит срещу заразата се явява маската.

„В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

Според него е възможно грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен. Пикът на грипната инфекция се очаква в края на годината. Това, по думите на акад. Петрунов, ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. За тях ще е трудно да разграничат коронавируса от грипния вирус.

Японски изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17, който мощно стимулира клетките, които имат най-голям значение за вродения имунитет, които се справят с бактерии и вируси, каза още акад. Петрунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *