Инсулт удря всеки четвърти българин – какво можем да направим?

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа, свързана с инсулта, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожни са нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница – международна тенденция, която силно засяга и нашата страна.

По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчносъдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната. Това сочат данни на Асоциацията за инсулт и афазия.

Клетките на човека и на другите живи същества се нуждаят от постоянен приток на хранителни вещества и кислород за нормалната си дейност. Има клетки, които могат да живеят достатъчно дълго време без кислород, но в крайна сметка това ще доведе до много негативен резултат като разрушаването на митохондриите – клетъчните енергийни станции, което ще предизвика гибелта им.

Най-уязвими в това отношение са клетките на мозъка: настъпилият само след няколко минути кислороден глад има изключително сериозни последици, които като правило са необратими. Изменения от този тип могат да настъпят както при сериозни инсулти, така и при по-малки проблеми в дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

Специалистите от Швеция откриха прост начин хората да се предпазят, изучавайки данните на около 2300 пациенти, пострадали неотдавна от инсулт и преминали през курс по рехабилитация. Лекарите обърнали внимание на начина им на живот, диетата, която спазват, както и на други фактори, потенциално свързани с дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

Оказало се, че основният рисков фактор за развитието на тежки форми на инсулт е липсата на физическа активност и седящият начин на живот. Хората, които не се движели, средно 1,2 пъти по-често страдали от мозъчни кръвоизливи в сравнение с тези, които водели активен начин на живот.

Според учените инсултът, както и неговите последици може до голяма степен да се избегнат, ако хората отделят около четири часа в седмицата или половин час на ден за разходки и леки физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *