Йорданка Христова: Пазя се от всички болести с индийска билка!

Любимката на народа Йорданка Христова повече от 30 години води природосъобразен начин на живот и разчита на целебните свойства на растения, билки и треви, за да бъде в отлично здраве. Покрай увлечението си по йогата неотдавна певицата научила и за чудотворна индийска билка, която започнала да пие превантивно и имунната ѝ система цъфтяла през всички годишни сезони. Става дума за ашваганда – тя е една от най-важните билки в аюрведа – традиционна форма на алтернативна медицина, основана на индийските принципи за естествено лечение. Експертите твърдят, че силата на ашвагандата е толкова стара, колкото и самата аюрведа, за която се смята, че е на 5000 години.

Растението присъства и в други традиционни медицински системи, дори в хомеопатията. Хората са я използвали в продължение на хиляди години за облекчаване на стреса, повишаване на енергийните нива и подобряване на концентрацията. На санскрит „ашваганда“ означава „мирис на кон“ и това не е случайно. Oтнася се както до аромата на билката, така и до способността ѝ да увеличава силата. Други имена, с които можете да откриете растението, са „индийски женшен“ и „зимна череша“. То представлява малък храст с жълти цветове, с произход от Индия и Югоизточна Азия. Екстракт от корените или листата на растението се използва за лечение на различни състояния. Повечето ползи от ашваганда идват именно от нейните противовъзпалителни свойства.

Индийският женшен може да повиши нивата на антиоксидантните ензими.

Също така съдържа множество биоактивни съединения, а именно алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, стероиди и стероидни лактони. Ашвагандата може да повиши издръжливостта на организма чрез покачване на нивата на хемоглобина. Тя укрепва имунната система – увеличава броя на белите и червените кръвни клетки и подобрява клетъчния имунитет, като предпазва от дълъг списък от болести. Предлага се под формата на капсули, прах и течен екстракт. Дозировката и начинът, по който хората я използват, зависят от състоянието, което искат да излекуват. Дозите на капсули често съдържат между 250 и 1500 мг концентриран екстракт от ашваганда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Яжте този зеленчук за по-добро здраве на червата
Next post Сок от лук против кашлица, акне и повишаване на либидото