Каква е разликата между лечението с билки и хомеопатията?

Много хора са чували и за двете, но почти не правят разлика. Интересът към тях е продиктуван от желанието да лекуват себе си или своите деца с природни продукти без да вредят на здравето си.

Лечение с билки

Билките са растения, широко разпространени в природата, които имат лечебни свойства. Знанията за тях и тяхното приложение са предавани от поколение на поколение – хиляди години.

Те са първото средство, което са използвали древните лечители. Билките имат своето място в съвременната медицина, но трябва да бъдат изписвани и предлагани само от компетентни лица – лекари и фармацевти.

При избора на съответния продукт, лекарят трябва да се съобразява не само с конкретната болест и симптоми, които лекува, но и с особеностите на организма, минали заболявания, фамилна предразположеност и др.

Особености на лечението с билки при деца

Що се отнася до лечението на деца с билки, те трябва да се предписват изключително от детски специалист. Той най- добре ще избере продукта и, най- важното, ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИ С ДОЗАТА. Последното е много трудно, затова и най – големите билкари избягват да лекуват деца.

Има медикаменти, които са изработени от билки във фармацевтични заводи под засилен контрол и се използват при децата – Есберитокс, Проспан и др.

И накрая – билките са полезни, но за деца ползвайте продукти, произведени от сериозни фармацевтични фирми. Никога не купувайте отделни корени или листа, с които да правите сами отвара.

Опасността е в дозата – ако я превишите, може да бъде отровна за детето.

Лечение с хомеопатия

Хомеопатията е вид медицина. В Закона за народното здраве е разрешена да се практикува само от лекари с нужната специалност.

При нея основните вещества от които се изработват медикаментите са растения, животински продукти, минерали и др. При приготвянето им те се разреждат хиляди пъти и се стабилизират по определен начин. При високите разреждания в крайния продукт има следи от първоначалното вещество.

При лечението с хомеопатия, не се подтискат симптомите, а стимулираме организма сам да се пребори с тях. При избора на медикамент, лекарят хомеопат се съобразява с индивидуалните особености на организма.

Една и съща болест, с едни и същи симптоми може да бъде лекувана при различни деца с различни медикаменти.

Принципът на подобието в хомеопатията

Пръв Ханеман преди 200 години открива хомеопатичните препарати. Когато лекувал болни от малария, забелязал, че при предозирането на хинина (препарат против малария) пациентът започнал да получава същите симптоми, както и при болестта – втрисане, изпотяване, бълнуване и др. Оттук направил и основния извод на хомеопатията – Принципа на подобието – веществата, които в концентрирана форма предизвикват някакви симптоми, при многократно тяхно разреждане могат да се борят и стимулират организма срещу болести със същите симптоми.

За да не е объркващо ще дам един пример. Много често използван медикамент в хомеопатията е Апис – той е създаден на базата на пчелна отрова, но хиляди пъти разредена. Той е главния медикамент, който се използва в спешен порядък след ухапване от пчела, оса и др.

Хомеопатични разреждания

След наименованието на медикамента се изписват цифри – 5СН, 9СН,15СН, 30СН и др. Това показва разреждането на лекарството. Колкото е по-голямо числото, толкова е по-разреден медикаментът. Дозата е винаги по 5 зрънца, независимо от възрастта на пациента (вкл. малки бебета). Колко пъти да се приема определя лекуващия лекар.

И накрая, най важното, предимство на хомеопатичните препарати е тяхната безвредност. Те са удобни за приложение както за кърмачета, така и за бременни.

Д-р Марио Янакиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *