Какви заболявания провокира липсата на талия?

Липсата на талия е по-опасна от дебелите крака, ръце и дупе. Отлаганията на мазнини в областта на кръста провокират рак. Всеки знае колко важен е нормалният индекс на телесната маса (ИТМ). Наднорменото тегло провокира някои от най-опасните заболявания.

Въпреки това, дори липсата на излишни килограми все още не е показател за отлично здраве. Нашето благополучие и добро усещане се определя не само от количеството на мазнините, но и от мястото на локализацията им в организма. И този най-важен показател не се отчита индекса на телесната маса.

Стомахът не е същия

Най-нежеланото място за натрупване на мазнини е стомахът. Натрупването на мастна тъкан на това място деликатно се нарича фигура, подобна на ябълка.

Противно на общоприетото схващане, подобна фигура не е конструкторна особеност, а сериозна патология.

Дори ако теглото е нормално, а обиколката на талията надвишава препоръчителните показатели (80 см за жените и 94 см за мъжете) – това е сигнал за опасност. Доказано е, че всяко нарастване на талията с 5 см. увеличава риска от преждевременна смърт с 13% при жените и 17% при мъжете.

Защо натрупването на мазнини в областта на корема е по-опасно, отколкото по задните части и краката?

„Голямата талия показва натрупване на висцерална (вътрешна) мазнина, която обвива органите и расте чрез мускулите“, казва ръководителят на катедрата по превантивна медицина и основи на здравето професор Роза Цалагова. – Такава мазнина, за разлика от неприятната, но безобидна подкожна, е фабрика за производство на хормони, протеинови съединения и други вредни вещества, които провокират опасни заболявания. На първо място, сърдечно-съдови (коронарна болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт, нарушение на сърдечния ритъм), инсулинова резистентност и захарен диабет”.

Висцералните мазнини също така увеличават риска от рак

Увеличаването на обиколката на талията на всеки десет години с един размер увеличава вероятността от рак с 33%, а с два размера – със 77%. Жените с голямо количество висцерални мазнини са най-склонни да развият рак на ендометриума (злокачествена дегенерация на вътрешната лигавица на матката) и рак на гърдата, докато мъжете с широка талия са предразположени към тумори на дебелото черво.

Неслучайно мъжете оценяват тънката талия на жените. Те интуитивно чувстват, че това е един от важните показатели за репродуктивното здраве на жената. Жените с мастни натрупвания в корема често развиват менструални нарушения, които провокират безплодие.

Подобна мазнина е опасна и за по-силния пол. При мъжете либидото и потентността намаляват, появява се гинекомастия (уголемяване на млечните жлези).

Висцералната мазнина действа като провокатор на разширени вени на долните крайници и тазовите органи. Излишната мазнина в корема повишава вътреабдоминалното налягане и нарушава венозния отток, което предразполага към развитие на варикоза.

По-малко храна, повече движение

Невъзможно е да се отървете от висцералната мастна тъкан с помощта на козметични методи (миостимулация, електролиза, масаж, обвивки на тялото, вакуумна терапия и др.) Те могат само частично да премахнат подкожната мазнина, но не решават същността на проблема.

Основните помощници в борбата с висцералните мазнини са правилното хранене и физическата активност.

На пациенти с големи талии се препоръчва:

1. Хипокалорична диета – с ограничаване на въглехидратите и мазнините и достатъчно количество протеини и фибри.

2. Повишена физическа активност – аеробните упражнения със средна интензивност помагат да се отървете от вътрешните мазнини.

3. Наблюдение от ендокринолог – пациентите с коремно затлъстяване често се нуждаят от корекция на хормоналния статус.

4. Дълъг нощен сън (поне 7-8 часа) – нощната почивка подобрява ендокринната система, намалява стреса, което ви позволява да контролирате поведението по време на хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post При кои заболявания не бива да се яде пъпеш?
Next post За какви заболявания сигнализира сухата и сърбяща кожа на лактите?