Какви са предимствата на периодичното гладуване?

Режимът на хранене, при който се яде на определен интервал от време, е известен като периодично гладуване (intermittent fasting IF) и става все по-популярен поради ползите, които носи на организма.

Вижте какви са неговите предимства:

1. Намаляване на теглото

Периодичното гладуване може да помогне на хората, които го практикуват, да отслабнат, като намалят броя на калориите, които приемат. Ограничавайки часовете, в които можете да ядете, естествено приемате по-малко калории.

2. Повишаване на инсулинова чувствителност

С хранене веднъж на ден може да се подобри инсулиновата чувствителност, което е важно за поддържане на здрави нива на кръвната захар. Преди това обаче е задължително да се консултирате с лекаря си.

3. Намаляване на възпаленията

Резултатите от изследвания показват, че периодичното гладуване може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с редица хронични здравословни състояния.

4. Подобряване на здравето на сърцето

Някои проучвания са установили, че периодичното гладуване може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез понижаване на кръвното налягане, подобряване на нивата на холестерола и намаляване на оксидативния стрес.

Но повечето хора използват този начин на хранене заради първия елемент – да отслабнат. Важно е да се отбележи, че периодичното гладуване не е полезно за всички и може да има някои потенциални рискове и странични ефекти. Винаги е добре да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нова диета или режим на хранене.

Има няколко начина да опитате периодично гладуване. Някои от най-известните са 16/8 (обикновено пропускане на закуска), 5:2 (гладуване два дни в седмицата), военна диета (20 часа гладуване всеки ден).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *