Какво е сърдечна аритмия и как да разпознаем нейните симптоми?

Какво е сърдечна аритмия и как да разпознаем нейните симптоми?

Сърдечна аритмия възниква, когато електрическите сигнали, които казват на сърцето да бие, не работят правилно. Вследствие на това сърцето може да бие твърде бързо или твърде бавно. Нормално е пулсът да се ускорява по време на физическа активност и да се забавя, докато почивате или спите. Но честият неправилен ритъм може да означава, че сърцето не изпомпва достатъчно кръв към останалите части на тялото и ако не бъде лекувано, това заболяване може да доведе до животозастрашаващи състояния като камерно мъждене. Този особен вид аритмия причинява драматичен спад на кръвното налягане, водещо до колапс и потискане на дишането и пулса. Вентрикуларното мъждене е спешно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Това е най-честата причина за внезапна сърдечна смърт.

Ето защо е важно да познаваме най-честите симптоми на сърдечната аритмия:

1. Сърцебиене

Един от отличителните признаци на сърдечна аритмия е усещането за нередовен сърдечен ритъм или т.нар. сърцебиене. То може да се прояви като трептене, ускорен пулс, чувство на удари в гърдите или “прескачане” на сърцето.

2. Задух

Недостигът на въздух, особено по време на физическо натоварване или дори в покой, е важен симптом на сърдечна аритмия. Неравномерният сърдечен ритъм компрометира способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта, което води до недостатъчно снабдяване на тялото с кислород.

3. Болка в гърдите

Болка или дискомфорт в гърдите е друг важен симптом, който хората със сърдечна аритмия могат да изпитат. Болката варира от лека, тъпа до по-остра, пронизваща. Важно е да се отбележи, че този симптом може да е показателен за различни сърдечни и извънсърдечни състояния като миокарден инфаркт, перикардит, пневмония, бронхиална астма и др.

4. Световъртеж

Сърдечните аритмии често се придружават и от усещане за замаяност. Неравномерният сърдечен ритъм може да повлияе на притока на кръв към мозъка, което води до моментно замайване, а понякога дори и до пълна загуба на съзнание. Това създава риск от развитието на различни наранявания на главата, порязвания, натъртвания или фрактури.

Други симптоми могат да бъдат: тревожност, чувство на умора, изпотяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *