Какво е „ходещата пневмония“, върлуваща в момента в Китай?

Китай се отказа от политиката Covid Zero и докато коронавирусът, грипът и респираторно-синцитиалният вирус (RSV) върлуваха като тройна заплаха в много страни преди година, китайските лекари се борят с микроба Mycoplasma pneumoniae.

Причиняваната от него болест е по-известна като „ходеща пневмония“, тъй като обикновено е лека и рядко изисква хоспитализация, пише zdrave.to.

Огнищата на бактериалната инфекция са сред деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Симптомите при децата включват болки в гърлото, умора и бавно влошаваща се кашлица, която може да продължи седмици или дори месеци. Продължителното заболяване и рискът от пневмония тревожи родителите.

Според Bloomberg Prognosis все още не е ясно защо случаите на бактериалните инфекции се възобновяват в Китай, докато САЩ и голяма част от Европа са поразени предимно от грип и RSV. Едно проучване показа, че Mycoplasma pneumoniae е бил покорен в Китай за почти две години, благодарение на мерките за противодействие на Covid, които оттогава са отменени.

Патогенът може да предизвика големи епидемии на всеки 3 до 5 години, като инфекциите продължават от есента до пролетта, казват от китайския офис на Световната здравна организация.

Други държави също могат да бъдат засегнати. Инфекциите се увеличават в световен мащаб от март. Според експерти, това е тревожно, тъй като бактериите придобиват резистентност към макролидите – предпочитан клас антибиотици.

Китай има най-високата в света честота на резистентност към макролиди при този микроб – до 60-70% от случаите при възрастни и до 80% от случаите при деца не реагират на тях, коментира лекарят по инфекциозни болести Ин Юдонг пред Beijing News по-рано този месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Човешкият мозък все още е нещо необяснимо
Next post Правило „5-те секунди“ пази от новия коронавирус