Какво лекува калта от Балчишкото езеро?

Какво лекува калта от Балчишкото езеро?

Балчик е доста популярна дестинация, не само заради Двореца и Ботаническата градина. На около 5 километра източно от черноморския град се намира Балчишкото езеро, чиято кал е не по-малко полезна и лечебна от тази край Бургас.

Крайморското езеро привлича посетители с калолечебния курорт, който носи същото име. Калта от езерото е изследвана в продължение на години. Специалисти от Европа и България са правили задълбочени физико-химични проучвания, за да е ясен състава и свойствата на лечебната кал.

Водата на Балчишкото езеро е много солена. Концентрацията на сол е близка до тази на Мъртво море: солеността му е от 28 ‰ в източната до 160 ‰ в западната част.

Балчишкото езеро, и най-вече – неговата кал, е било известно като лечебно място още през 18-ти век. Тузленската кал е с много добри физико-химични качества. Двете лиманни езера – плитко и дълбоко са основен източник на кал. Запасите в калонаходището в плиткото езеро са около 26 000 тона. Калният пласт нараства с около 5-6 mm всяка година. Това означава, че годишно се образуват около 200 тона нова кал.

Лечебната кал е високо минерализирана (над 35 г/кг). Тя е средно сулфидна, със значимо съдържание на хлориди, сулфати и магнезий в разтворим вид. На цвят калта е сива, в някои райони от езерото и до сивочерна. При допир е мазна, с едрозърнести частици. Течната кал е натриево-магнезиево-хлоридна с минерализация, която зависи от оводняването на езерото.

Калолечението в Тузлата е разделено със тена на две зони. Едната се ползва само от жени, а другата – от мъже. Сред почитателите на калолечението двете зони са известни като „Открито калолечение“.

На територията на Балчишкото езеро има санаториум, който е построен през 1955 година, Към него има калолечебен център – специализирана болница за рехабилитация. Намира се на около 6 километра източно от града.

Болницата е специализирана е за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна система, кожни заболявания и заболявания на обмяната на веществата.

Освен калолечение, комплексът край Балчишкото езеро предлага и хидротерапия. От чешмите и душовете на болницата тече сулфидна минерална вода с отлично лечебно действие. Водата е хипотермална с температура 33 градуса и е слабо минерализирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *