Какво предизвиква зачервяване и раздразнение на очите

Очите могат да се зачервят поради много причини. Възможно е да се появи дразнене, сухота, сълзене, усещане за глождене, сякаш имате нещо в очите. Факторите, които могат да повлияят върху очите и да предизвикат зачервяване и раздразнения, са много. Кои са най-честите сред тях?

Недостатъчно овлажняване, сухота

Сухотата в очите може да е една от възможните причини да се появи зачервяване. При недостатъчно добро овлажняване от слъзните жлези очите страдат, а усещането е за дразнене и сухота, сякаш имате пясък или прашинки в очите.

Състоянието може да се овладее лесно с помощта на хидратиращи и овлажняващи изкуствени сълзи или гел с хиалуронова киселина. Този тип зачервяване на очите най-често се наблюдава при преумора на окото, продължителна работа на компютър, четене, взиране в цифри и таблици.

Недостатъчно сън

Недоспиването влияе негативно на очите. Възможно е да се появи зачервяване и дразнене, ако очите не са си отпочинали качествено.

Пушене

Тютюнопушенето се отразява негативно не само на белите дробове, но и на всички органи и системи в тялото, включително на очите. Ако пушите много, има вероятност очите ви да се зачервят без иначе друга видима причина. Възможно е да ви сърбят, да се появи дразнене, сухота.

Алкохол

Пиенето на алкохол също уврежда тъканите на окото. Възможно е да помрачи свежестта на очите, да ги направи по-мътни, жълтеникави, уморени, сухи. Алкохолът дехидратира целия организъм и това засяга и тъканите на очите.

Алергии

Алергиите могат да причинят зачервяване и дразнене на очите. Появяват се сълзене, глождене, усещане сякаш има нещо в очите. Тъй като тези оплаквания се припокриват с други състояния, невинаги хората ги свързват с алергия. В някои случаи дори може да не подозирате, че сте алергични към даден дразнител.

Прием на медикаменти

Някои лекарства могат да причинят зачервяване на очите. Сред най-честите са нестероидните противовъзпалителни средства, чиято активна съставка е ибупрофен. След преустановяване на приема обикновено оплакванията отшумяват.

Плуване в басейн

Водата в басейните се пречиства с мощни препарати, които предизвикват раздразнения в очите и по кожата. Ако сте били на басейн, много вероятно е това да е причината за зачервените очи.

Спукан капиляр

В очите се намират множество тънки и крехки кръвоносни съдове. Те могат да се спукат при повишено напрежение, което да доведе до зачервяване, усещане за убождане, глождене, сухота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *