Какво се случва, ако погълнете живак?

Един от най-лошите кошмари от детството е счупен живачен термометър. Под каква форма е опасен живакът и какво ще се случи, ако го погълнете. Известни са много случаи, при които живакът не е бил напълно събран, след което е бил погълнат от малки деца.

Самият живак не е толкова опасен, колкото неговите пари. Опасността от живачен термометър се крие във факта, че живакът се разпространява из целия апартамент и след това, ако не бъде събран, ще отделя токсични изпарения, които могат да доведат до отравяне и дори смърт.

Ако живакът навлезе в човешкото тяло, той ще излезе естествено и няма да се абсорбира в органите. Единствената опасност е, че веществото все още ще отделя токсични пари в тялото.

Смята се, че би било относително безопасно за човек да погълне един грам живак или по-малко. В този случай това ще бъде придружено от класическите симптоми на отравяне: Гадене, повръщане, болка в стомаха, отпадналост и главоболие.

Лекарите отбелязват, че ако се погълне голямо количество живак, може да причини сериозно токсично отравяне, придружено от тежко неразположение. Симптомите могат да бъдат много по-лоши и по-неприятни, ако човекът има стомашно-чревно разстройство, като гастрит или язва.

Какво да правите, ако погълнете живак

Ако инцидентът се е случил преди по-малко от половин час, този метод може бъде от значение.

Ако е минало повече време, тогава трябва да стимулирате бързото отделяне на живак от тялото, като стимулирате червата с различни упражнения или други методи, например с клизми или лекарства.

В случай, че не сте сигурни, че можете да се справите сами или е погълнато голямо количество живак, трябва да се обадите на линейка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *