Какво се случва в тялото ни, когато се потим?

Потта се отделя от специални части на кожата, наречени жлези. Може би ще успеете да ги видите, ако имате много силна лупа.

Опитайте се да откриете линии по кожата си и погледнете къде се срещат. Именно там ще се натъкнете на потна жлеза – раждаме се с около 2 милиона такива жлези.

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка. След това той казва на потните жлези да работят и ние се потим. Тази пот е солена, тъй като идва от солената течност, която се намира в тялото ни. Ние сме 60-80 % вода. Ако потта може да се изпари, ще се охладим. Ето защо хората се потят.

Забелязали ли сте какво правят кучетата, когато им е горещо? Точно така – задъхват се. Вдишват многократно и изплезват езици. Когато това се случва, върху козината им падат капки вода, пише обекти.бг. Щом се изпарят, те се охлаждат. Често виждаме котки да облизват козината си. Тъй като кучетата и котките не се потят като хората, задъхването и облизването на козината им помага да се охлаждат.

Всички здрави хора се потят. Правим това по две причини: или защото ни е горещо и трябва да се охладим, или защото сме стресирани.

Как потта ни охлажда?

Водата изглежда различно в зависимост от температурата си. Ледът е замръзнала или твърда вода. Парата е загрята вода, която се е превърнала в газ, наречен водна пара.

Опитайте този експеримент: оближете гърба на ръката си и след това леко издухайте въздуха върху мократа кожа. Какво забелязвате? Усещате, че е хладно, нали?

Духането върху кожата ви кара водата да се превърне във водна пара. Думата, която използваме, когато това се случва, е „изпарение“. Изпарението помага за отнемане на топлината.

Защо още се потим?

А какво да кажем за другия вид потене, за който вече споменахме?

Притеснено ли ви е, когато трябва да говорите за нещо пред класа в училище или на работа пред колеги? В такива ситуации е възможно да се изпотите.

На някои хора им се потят ръцете, на други – подмишниците, а на трети – буквално цялото тяло. Наричаме това нервно изпотяване.

Потенето може да се случи и по време на изпит или когато се концентрираме усилено върху нещо важно. Не знаем много за този вид пот, но едно е сигурно – тя идва от същите потни жлези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *