Какво се случва с тялото, ако спрем въглехидратите за седмица?

Много хора погрешно смятат, че всички въглехидрати са вредни за тялото. В името на бързото отслабване, хората решават да ги премахнат напълно или почти напълно от диетата си. Една такава популярна диета е кето диетата, при която почти не се консумират въглехидрати.

Въглехидратите обикновено се делят на прости и сложни. Простите – кифли, сладки напитки, бързи закуски, сладкиши – се усвояват от тялото твърде бързо, което само изостря чувството на глад. Обратната ситуация се наблюдава при сложните въглехидрати, които се намират в зърнените култури, ядките, зеленчуците, хлебните и тестени изделия от твърда пшеница, пише zdrave.to.

Сложните въглехидрати ви помагат да се чувствате добре и да останете във форма. Въпреки това, умереното количество прости въглехидрати също може да направи услуга на тялото.

Kaкво се случва, ако спрем въглехидратите:

Силна умора

Важно е хипоталамусът, хипофизата и надбъбречните жлези, които образуват единна система и отговарят за контрола на тялото, винаги да остават в спокойно състояние.

Но не само стресът, но и липсата на хранителни вещества може много лесно да наруши този мир и дори да доведе до надбъбречна умора. Това състояние се характеризира със слабост, наддаване на тегло и обостряне на хронични заболявания.

Проблеми с щитовидната жлеза

Хормонът на щитовидната жлеза – трийодтиронин – е свързан с метаболизма и се нуждае от определено количество въглехидрати, които влизат в тялото с храната. Ако те не са достатъчни, тогава метаболизмът на човека ще се забави значително, което ще доведе до рязко наддаване на тегло, влошаване на настроението и загуба на ефективност.

Затруднено натрупване на мускулна маса

Проучванията показват, че хората, които консумират достатъчно въглехидрати и спортуват редовно, изграждат мускули по-бързо. Факт е, че хормонът инсулин, който влиза в тялото заедно с въглехидратната храна, попълва запасите от гликоген в мускулите. Това осигурява протеиновия синтез, тоест самият растеж на мускулната маса. И при липса на въглехидрати процесът значително ще се забави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *