Какво съдържат?! „Тайните“ на трите основни ваксини срещу COVID-19

Ковид ваксините помагат на организма да развие имунитет срещу вируса, без да преминаваме през заболяването.

Различните серуми осигуряват защита по различен начин, но всеки от тях изгражда „памет“ от Т-лимфоцити и Б-лимфоцити – кръвните клетки, които на практика осъществяват имунитета, така че тялото запомня как да се бори срещу инфекцията.

Трите основни типа ваксини срещу COVID-19 са РНК ваксина, каквито са разработваните от Пфайзър/Бионтек и Модерна, векторна, каквото е на Астра Зенека, и ваксината с протеин-базиран антиген, върху каквато работят от Санофи.

Векторната ваксина

използва друг вирус като носител, чрез който да изпрати в клетките генетичния код за изграждането на протеина – антиген на коронавируса. Такива носители могат да бъдат аденовируси – вид вирус на обикновената настинка, или обезвреден вирус на морбили. Векторната ваксина може да използва носител – вектор, който все още може да се репликира в клетките, или такъв с деактивирани гени за репликация. Астра Зенека използват нерепликиращ се аденовирус. Предимството на този тип ваксина е, че причинява по-силен имунен отговор, тъй като използването на живи вируси е по-ефективно. Недостатък обаче е, че ако имаме изграден имунитет срещу вируса вектор, ефективността на ваксината може да се намали.

Ваксината с протеин-базиран антиген

освобождава директно в тялото ни антигените или части от протеини на коронавируса. Имунната система открива тези частици от вируса и реагира с имунен отговор. Протеинът е отгледан в клетки на насекоми и не може да се размножи. Подобни ваксини, разработвани срещу SARS, са давали добри резултати върху маймуни, но никога не се е стигнало до човешки опити заради бързото отшумяване на болестта. Предимство на този тип ваксина е, че не може да причини инфекция и фокусира имунния отговор върху най-опасната част от вируса.

Недостатък обаче е, че може да не предизвика силен имунен отговор, поради което ще се наложи да бъде комбинирана с други вещества, които стимулират имунитета. Може да са нужни и повече дози и освен това ваксините с протеин-базиран антиген са трудни за производство.

РНК ваксината

е най-новият и модерен подход във ваксинирането. Вместо да инжектира органична версия на вируса, за да генерира имунен отговор, тя съдържа фрагменти от генетичния код на протеина на коронавирусен протеин. По този начин клетките получават инструкции сами да произведат негов антиген. След като са направили копие на този протеин, те унищожават генетичния материал от ваксината. Впоследствие телата ни разпознават, че протеинът не трябва да бъде там и изграждат Т- и Б-лимфоцити, които осигуряват имунитета ни срещу COVID-19.

При създаването на този тип ваксина химиците са намерили начин да модифицират РНК и да подобрят това, което природата е разработила.

РНК ваксините на Пфайзър/Бионтек и Модерна са създадени синтетично с помощта на рибонуклеинова киселина (или иРНК). РНК и ДНК (дезоксирибонуклеинови) са нуклеинови киселини, които носят генетични инструкции за създаване на живот. Ваксините са капсулирани в липидни наночастици, мастно покритие за защита на крехките молекули на РНК. Тези липиди също са синтетично разработени.

В продължение на десетилетия изследователите се опитват да заблудят имунната система на организма с помощта на иРНК, а ваксините срещу COVID-19 биха били първото успешно прилагане на подобни изследвания, започнали в началото на 90-те години. Ако бъдат одобрени, те не само ще окажат огромно въздействие върху ковид пандемията, но ще отворят вратата за цяла гама ваксини за вируси срещу херпес, ХИВ и грип.

Вероятно ваксината на Модерна ще бъде

една от най-търсените на пазара

предвид високата ефективност и лесното й съхранение. Докато компанията възнамерява да произведе между 500 милиона и 1 милиард дози от ваксината си през 2021 г., тя няма реални производствени резултати и никога не е произвеждала или продавала търговско лекарство до момента.

Първа все пак ще пристигне ваксината на Пфайзер/Бионтек. Партньорите преизчислиха продуктовите си цели, след като претърпяха затруднения в осигуряването на необходимите за производството материали. По-рано през септември Пфайзер обявиха, че до края на годината ще бъдат готови 100 милиона дози, но в няколко изявления през ноември намалиха числата наполовина. Те обаче са уверени, че ще могат да доставят 1,3 милиарда дози до края на 2021 г. Въпреки това съмнения около тяхната ваксина има и те са свързани със съхранението и доставката. Компаниите обявиха, че имат развити начин за пакетиране и съхранение, позволяващи на ваксината да достигне да всяка локация. Става въпрос за специално създадени термални фризери, използващи сух лед, за да поддържат препоръчаната температура от -70°C. Предвижда се използването на GPS сензорни термодатчици, а в търговската мрежа свръхнискотемпературни фризери се предлагат, които удължават срока на годност до шест месеца. Посочва се още, че в хладилни устройства, които обикновено се предлагат в болниците, ваксината може да се съхранява в продължение на пет дни при хладилни условия при 2-8°C.

От своя страна Астра Зенека обяви, че изпитва бърз напредък в производството с капацитет до 3 милиарда дози през 2021 г. Тяхната ваксина ще може да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия в продължение на поне шест месеца и да се прилага в рамките на съществуващите здравни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *