Какво физическо натоварване е безопасно по време на бременност

Бременността е предизвикателство за женския организъм. В този период протичат бурни промени в тялото, които могат да усложнят ежедневието на бременната жена. Бременността обаче не означава да седите на дивана и да не се движите през всичките 9 месеца, особено ако сте били активно трениращи преди това. Ако нямате някакво медицинско състояние, което забранява тренировките, няма причина да спирате да се движите.

Важно! Преди да предприемете каквато и да е физическа активност или натоварване по време на бременност, консултирайте се с лекар.

Според WebMD, няма нищо тревожно и опасно в това да се движите, да танцувате и да тренирате по време на бременността. Движението и тренировките са прекрасен начин да се предпазите от прекомерно наддаване на тегло.

Поддържането на силна и здрава мускулатура може да допринесе за по-леко раждане. Стига да нямате медицински проблем, заради който е препоръчително да ограничите движението, можете да тренирате и да се движите през трите триместъра от бременността.

Важно е обаче да съобразите както периода, в който сте в момента, така и тежестта на натоварването.

Според healthline.com упражненията по време на бременност могат да допринесат и за намаляването на стреса. Те са полезни и за по-лесното възстановяване след раждането.

Ако сте любител на кардиото, можете да продължите да го практикувате през всеки триместър от бременността. Важно е само да имате предвид интензитета на тренировките, като внимавате да не са прекалено изтощителни. Развиващото се бебе има нужда от много кислород. Прекалено интензивните кардиотренировки отнемат от обема кислород, достигащ до плода.

Третият триместър е неподходящ за тренировки с големи тежести. По-добре е да тренирате със собствено тегло или с много леки тежести. В този период центърът на тежестта ви се измества заради финалната фаза на растеж на плода. Ставите и сухожилията също стават много гъвкави и хлабави, което може да повиши риска от травми.

Препоръчително е да се избягват резките движения, скачането в последния триместър, натоварващите дейности, защото те могат да засегнат както ставите, така и меките тъкани. Това излага бременната жена и плода на риск от наранявания, преждевременно раждане, недостиг на кислород за бебето, увреждания.

Едни от най-подходящите тренировки за бременни жени в последните месеци от бременността са йогата, пилатесът, леката аеробика, упражненията със собствена тежест, бързото ходене, плуването, водната гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Противовъзпалителни плодове за повече здраве
Next post 4 неща, за които газовете в корема подсказват