Какво ще се случи, ако не ядем бяла захар един месец?

Какво ще се случи, ако не ядем бяла захар един месец?

За един месец шестима души изхвърлят от менюто си всички храни, които съдържат захари, с изключение на плодовете. С 4 килограма по-ниско тегло, падане на нивото на кръвната захар в кръвта и намаляване на употребата на инсулин – това са резултатите на Ева Григорова, един от участниците в необичайния експеримент, иницииран от списание „Осем”.

На диетата без захар се подлага и доц. Иво Петров, един от водещите кардиолози. Пред екипа на тв предаването „Преди обед” и двамата, както и главният редактор на списанието Ганета Сагова, споделят, че се чувстват прекрасно.

Както е известно, учените отдавна са доказали, че големите количества захари се отразяват пагубно на здравето на човека. Проблемът далеч не е само естетически, освен за наднорменото тегло, голямото количество въглехидрати са виновни и за обърканата обмяна на веществата, което води до ендокринни и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Иво Петров отбелязва, че тук не става дума само за бялата захар, а за много други храни , които съдържат захари, като например нишесте, ориз и картофи. Скрити въглехидрати поемаме и чрез храни, за които дори не подозираме, че в тях се добавя захар – лютеница, горчица, консерви, крекери и мюсли.

В резултат съвременният човек дори без да подозира поема до 10 пъти повече захари дневно от допустимото количество, което за мъжете е до 50 гр.дневно, а за жените до 40 гр. дневно. В последно време Световната здравна организация дори приема за нормална дозата от 25 гр. на ден.

Според доц.Петров у нас сърдечно-съдовите заболявания и диабетът са основен бич и че ако искаме да се избавим от тях, трябва да започнем да приучваме децата си на здравословен начин на живот. Известният кардиолог разбива мита за кафявата захар, че е по-здравословна от бялата. И двата вида имат едни и същи калории, само дето в кафявата има микроелементи, които обаче са толкова малко, че могат да бъдат пренебрегнати.

Д-р Иво Петров коментира, че у нас Дружеството на кардиолозите категорично се е обявило за превантивни мерки и строг контрол върху храните. Той дава за пример Финландия, където има ограничение на влаганите захари в храните, контрол върху храните с холестерол и стимулиране на физическите упражнения. Според него не е достатъчно да има данък „Вредни храни”, по-важно е за какво ще се използват те.

Неотдавна британското правителство отпусна 280 милиона паунда за 3 години в подкрепа на проекта на известния кулинар Джейми Оливър за подобряване на храната в училищата и за ограмотяване на децата, за да придобият здравословни хранителни навици. Той започна битката срещу храните с високо съдържание на захар през 2010 година. Тогава той инициира кампания за борба с наднорменото тегло при децата от началните училища. Тогава той показа, че едно обичайно детско меню (зърнена закуска с подсладено мляко, доматена супа от консерва, плодов сок от кутия и сандвич с бял хляб, жълто сирене и кетчуп) съдържа общо 17 чаени лъжички захар при допустими максимум 7 на ден. При това без да се има предвид захарта в плодовете и другите храни.

Миналата пролет Джейми стартира най-голямата си социална кампания досега – глобална петиция, с която да бъдат принудени правителствата на страните от Г-20 да предоставят на децата това, което заслужават: специални часове в училище часове, в които по забавен начин да се учи за здравословното хранене, което освен правилно може да е и вкусно.

Самият доц. Петров препоръчва следната алтернативата? Първото правило е, че в храната ни трябва да присъстват достатъчно баластни вещества, пълнозърнести продукти, които съдържат тъй наречените бавни захари, които се разграждат постепенно и не натоварват организма. Освен това можем да заменим захарта със стевия. Най-важното е да се научим да съобразяваме приема на калории с физическата си активност. Ако стоим пред компютъра и не спортуваме, трябва рязко да намалим употребата на въглехидрати, но ако тренираме ежедневно и активно, можем да си позволим повече калории.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *