Какво ще се случи, ако не ядем бяла захар един месец?

За един месец шестима души изхвърлят от менюто си всички храни, които съдържат захари, с изключение на плодовете. С 4 килограма по-ниско тегло, падане на нивото на кръвната захар в кръвта и намаляване на употребата на инсулин – това са резултатите на Ева Григорова, един от участниците в необичайния експеримент, иницииран от списание „Осем”.

На диетата без захар се подлага и доц. Иво Петров, един от водещите кардиолози. Пред екипа на тв предаването „Преди обед” и двамата, както и главният редактор на списанието Ганета Сагова, споделят, че се чувстват прекрасно.

Както е известно, учените отдавна са доказали, че големите количества захари се отразяват пагубно на здравето на човека. Проблемът далеч не е само естетически, освен за наднорменото тегло, голямото количество въглехидрати са виновни и за обърканата обмяна на веществата, което води до ендокринни и сърдечно-съдови заболявания.

Доц. д-р Иво Петров отбелязва, че тук не става дума само за бялата захар, а за много други храни , които съдържат захари, като например нишесте, ориз и картофи. Скрити въглехидрати поемаме и чрез храни, за които дори не подозираме, че в тях се добавя захар – лютеница, горчица, консерви, крекери и мюсли.

В резултат съвременният човек дори без да подозира поема до 10 пъти повече захари дневно от допустимото количество, което за мъжете е до 50 гр.дневно, а за жените до 40 гр. дневно. В последно време Световната здравна организация дори приема за нормална дозата от 25 гр. на ден.

Според доц.Петров у нас сърдечно-съдовите заболявания и диабетът са основен бич и че ако искаме да се избавим от тях, трябва да започнем да приучваме децата си на здравословен начин на живот. Известният кардиолог разбива мита за кафявата захар, че е по-здравословна от бялата. И двата вида имат едни и същи калории, само дето в кафявата има микроелементи, които обаче са толкова малко, че могат да бъдат пренебрегнати.

Д-р Иво Петров коментира, че у нас Дружеството на кардиолозите категорично се е обявило за превантивни мерки и строг контрол върху храните. Той дава за пример Финландия, където има ограничение на влаганите захари в храните, контрол върху храните с холестерол и стимулиране на физическите упражнения. Според него не е достатъчно да има данък „Вредни храни”, по-важно е за какво ще се използват те.

Неотдавна британското правителство отпусна 280 милиона паунда за 3 години в подкрепа на проекта на известния кулинар Джейми Оливър за подобряване на храната в училищата и за ограмотяване на децата, за да придобият здравословни хранителни навици. Той започна битката срещу храните с високо съдържание на захар през 2010 година. Тогава той инициира кампания за борба с наднорменото тегло при децата от началните училища. Тогава той показа, че едно обичайно детско меню (зърнена закуска с подсладено мляко, доматена супа от консерва, плодов сок от кутия и сандвич с бял хляб, жълто сирене и кетчуп) съдържа общо 17 чаени лъжички захар при допустими максимум 7 на ден. При това без да се има предвид захарта в плодовете и другите храни.

Миналата пролет Джейми стартира най-голямата си социална кампания досега – глобална петиция, с която да бъдат принудени правителствата на страните от Г-20 да предоставят на децата това, което заслужават: специални часове в училище часове, в които по забавен начин да се учи за здравословното хранене, което освен правилно може да е и вкусно.

Самият доц. Петров препоръчва следната алтернативата? Първото правило е, че в храната ни трябва да присъстват достатъчно баластни вещества, пълнозърнести продукти, които съдържат тъй наречените бавни захари, които се разграждат постепенно и не натоварват организма. Освен това можем да заменим захарта със стевия. Най-важното е да се научим да съобразяваме приема на калории с физическата си активност. Ако стоим пред компютъра и не спортуваме, трябва рязко да намалим употребата на въглехидрати, но ако тренираме ежедневно и активно, можем да си позволим повече калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието
Next post Червено срещу бяло месо: Кой протеин печели?