Какъв цвят ябълка да ядем за всяко заболяване

Какъв цвят ябълка да ядем за всяко заболяване

Всички знаят, че ябълковата кора има много полезни качества. Но малко хора знаят, че целият арсенал от полезност на този плод зависи и от цвета му.

Различни сортове ябълки

В света има повече от 7 хиляди сорта ябълки. Съгласете се, цифрата е доста впечатляваща. Само като разделите всички ябълки на червени, жълти и зелени, можете да определите кой сорт е най-подходящ за вас.

Днес ще обясним каква е разликата между различните цветове на ябълките.

Когато се купуват плодове от магазина повечето хора предпочитат да махнат кората. Някои го правят от прекалена предпазливост и измиването не им се вижда достатъчно.

Ако успеете да си купите няколко килограма истински домашни ябълки, определено по-добре е да ги консумирате с кората. Първо, тя съдържа флавоноиди. Това са специални компоненти, които имат благоприятен ефект върху сърцето. Между другото, те се намират и в грозде, нар, череши, плодове и цитрусови плодове.

На второ място, ябълковата кора е богата на витамини А и С. Съдържа големи количества калций, фосфор, калий и желязо. Освен това има специален антиоксидант кверцетин, който има благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Зелени ябълки

Първото нещо, което идва на ум на човек, когато види зелените ябълки, е киселият им вкус. Факт е, че те съдържат по-малко захар от червените ябълки. Съответно, съдържанието на калории в зелените плодове е по-ниско. Затова диетолозите съветват да се ядат точно зелени ябълки, ако човек отслабва.

Освен това зелените ябълки имат повишена киселинност . Затова те са идеални за онези хора, чиято киселинност, напротив, е понижена. Между другото, киселината действа като защита срещу кариес.

Смята се, че сортовете зелени ябълки са полезни за хора с диабет. Факт е, че такива плодове имат нисък гликемичен индекс поради съдържащите се в тях пектинови вещества.

Също зелените ябълки имат значително повече желязо и витамин С . Ако имате склонност към алергии, най-добре е да ядете и зелени ябълки. Те са хипоалергенни.

Червени ябълки

В много отношения червените ябълки губят от зелените. Първо, те имат повече захар и по-малко желязо. На второ място, червените сортове съдържат по-малко богат витаминен комплекс. Киселинността на такива плодове обаче е много по-ниска.

Освен това червените ябълки се препоръчват за хора със сърдечно-съдови заболявания. Веществото, което е в червената кора, подпомага правилното функциониране на кръвоносните съдове. Червените плодове също съдържат пектин. Той помага за елиминирането на холестерола от тялото.

Тази храна присъства в повечето хладилници, но спрете да я давате на децата си!

Жълти ябълки

За разлика от зелените и червените ябълки, жълтите ябълки съдържат значително по-малко желязо. Те обаче съдържат повече пектин, което улеснява организма да се противопоставя на различни радиоактивни и токсични вещества. Освен това сортовете жълти ябълки са полезни за черния дроб, тъй като нормализират производството на жлъчка.

Между другото, някои сортове жълти ябълки имат специален карамелен вкус. Например това са сортовете „банан“ или „Златен вкус“. Тези плодове имат не само много необичайна миризма, но и вкус, различен от червените и зелените ябълки.

Казват, че ако ядете по една ябълка на ден, можете да се предпазите от много заболявания и да укрепите имунната си система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *