Как влияе витамин К?

Атеросклеротичните промени, на които се дължат редица сърдечносъдови заболявания остават водеща причина за смърт в световен мащаб, въпреки наличието на редица терапии и съвети за начина на живот. Ново изследване на университета Едит Коуън показва, че хората, които се придържат към диета, богата на витамин К, имат 34% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, свързани с атеросклеротични промени по съдовете, пише puls.bg.

Изследователите са проучили данни от повече от 50 000 души, участвали в датско проучване върху диетата и рисковете за здравето, което е продължило за период от 23 години.

Учените уточняват, че има два изомера на витамин К, който се съдържа в различните видове хранителни продукти. Съответно витамин К1, който се доставя предимно от зеленолистните зеленчуци и растителните масла, докато другият изомер – витамин К2 се намира в месото, яйцата и ферментирали храни като сиренето.

Проучването установява, че лицата с най-висок прием на витамин К1 са с 21% по-малко вероятност да бъдат хоспитализирани, поради усложнения на сърдечно-съдови заболявания. За пациенти, придържащи съм към диетичен режим с по-високо съдържание на витамин К2 рискът от хоспитализация е 14 % по-нисък.

Този по-нисък риск се отчита за всички видове сърдечни заболявания, свързани с атеросклеротични промени, особено при заболяване на периферните артерии.

Д-р Никола Бондоно, изследовател към университета и старши автор на проучването, обяснява, че резултатите сочат за важността на по-високия прием на храни, съдържащи витамин К, особено във време, когато сърдечно-съдовите заболявания засягат все по-млади хора.

Д-р Бондоно отбелязва още, че въпреки че базите данни са много изчерпателни, няма как да бъде определено конкретното съдържание на количествата витамин К в храните, както и не на последно място по важност – какво е усвояването на този витамин. Усвояването е строго индивидуално, тъй като при някои лица то може да бъде силно редуцирано – например при заболявания на стомаха и червата.

Следващата фаза на изследването се очаква да включва разработване и подобряване на бази данни за съдържанието на витамин К2 в храните, както и задълбочаване на проучването за вида на хранителните източници и ефекта върху усвояването на витамина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Посочиха симптомите на COVID-19 при ваксинирани
Next post Как да се отървем от излишните телесни мазнини?