Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Дъските за рязане са пособие, което се използва всеки ден в кухнята за рязане на различни хранителни продукти, включително месо. Именно месото е продуктът, който крие най-много рискове от бактерии и заразяване с опасни инфекции, тъй като е прясно и в него могат да се съдържат опасни микроорганизми.

Дървените дъски задържат най-много замърсявания в процепите си. Но не само те могат да бъдат засегнати. Пластмасовите дъски също могат да бъдат потенциално засегнати, защото и по пластмасата остават прорези и резки от ножовете, с които режете продуктите си.

За да направите дъските си изцяло безопасни за здравето, използвайте един много лесен трик за дезинфекция, който допринася за качественото измиване на дъските и премахването на бактериите от тях.

Какво ви трябва?

  • 1 чаша сода за хляб;
  • 1 чаша ябълков оцет.

Посипете дъската за рязане обилно със сода за хляб, така че да покрие цялата повърхност. Залейте с оцет и изчакайте сместа да шупне. След това оставете така за още 5 минути, за да подейства напълно. Измийте обилно с препарат за съдове и изплакнете.

Ако по дъската ви са се задържали неприятни миризми, можете да ги премахнете, като след дезинфекцирането поръсите обилно с морска сол и оставите да престои така поне един час. Морската сол ще абсорбира неприятните миризми. След това изплакнете и измийте отново с препарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *