Как да използваме правилно климатика в режим охлаждане?

В горещите летни дни комфортът и добрият сън често са нарушени от непоносимата жега и задух, нахлули в дома ни. Естественото решение на този проблем се постига с охлаждане с климатик. В тази статия ще ви разкажем как да постигнете комфортна обстановка в дома си, без да вредите на здравето си, спазвайки няколко прости правила.

Модерните климатици са произведени така, че да постигат бързо желаната температура и да я поддържат с минимален разход на електроенергия. Забравете за силната студена струя, която бие в гърба ви и предизвиква схващане и синузит! Почти всеки от от нас е изпитвал неприятното усещане от неправилна употреба на климатична система в дома, офиса или дори превозното си средство. А климатикът може да бъде един от най-добрите ни помощници през лятото, стига да го използваме по правилния начин.

Ето няколко прости правила, които трябва да спазите, за да постигнете отличен комфорт и здравословна обстановка при охлаждане с климатик:

Изберете правилния размер

Изключително важно е да изберете правилния типоразмер климатик за охлаждане на помещението, в което ще се използва. Инверторните климатици притежават компресори с променлива мощност, които регулират силата и температурата на въздушният поток с цел да постигнат максимална икономия и комфорт. При правилен избор на уред с подходящия за помещението типоразмер, ще си осигурите приятна и здравословна среда през горещите дни, без дори да усещате, че климатикът работи. Но поставянето на охладителен уред с по-голяма мощност, отколкото е необходимо, може да развали комфорта заради по-силната и дълга въздушна струя, проектирана за ефективно охлаждане на по-големи помещения.

Поддържайте малка разлика с външната температура

Екстремните летни температури от порядъка на 35-40 градуса, които са типични за летния сезон в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Асеновград и др. градове в южна България, определено са непоносими. Но и екстремните разлики в температурите вътре и навън са изключително нездравословни. Старайте се да поддържате минимална разлика между външната и вътрешната температура, особено ако излизате често от студено на топло и обратното. В противен случай, голямата разлика може да предизвика температурен шок с неприятни последствия.

За най-добър ефект, отделете малко време да настроите правилно температурата, силата на вентилатора и посоката на въздушната струя, така че да се чувствате комфортно, без да се преохлаждате. Когато веднъж охладите помещението, вземете отново дистанционното и повишете температурата с 1-2 градуса. Преценете дали комфортът ви се запазва. Ако е така, можете да повторите експеримента, докато намерите идеалната за вас температура. Или, съответно, отново да намалите градусите, ако предпочитате да стоите на по-хладно. Не се изкушавайте да пуснете климатика на минимални градуси, напр. на 17 градуса, дори да ви е много топло. Това ще ви осигури нездравословна силна ледена струя и температурен шок, когато излезете навън. Намерете вашата идеална среда, която обикновено е между 20 и 25 градуса, и се радвайте на комфорт и здраве при охлаждане с климатик.

Почиствайте филтрите

Съвременните климатични системи са снабдени с много екстри и функции, създадени за вашия комфорт и здраве. Но за да се радвате на истински комфорт и здравословен въздух, е необходимо редовно да почиствате филтрите на вътрешното тяло. Отнема няколко минути, но разликата в качеството на въздуха, който дишате, е огромна.

Как климатиците се грижат за здравето?

Съвременните инверторни и хиперинверторни климатици са оборудвани с редица екстри, насочени към здравето на потребителите. Ето някои от тях:

Филтри, които неутрализират фините прахови частици, бактерии и вируси. По-високите класове климатици имат по няколко различни филтъра, йонизатори и др., които пречистват въздуха така, че да се понася отлично дори от чувствителни хора с алергии и дихателни проблеми.

Системи за интелигентно разпределение на въздушния поток. Те включват сензори, които разпознават присъствието и движението на хора и не позволяват въздушната струя да се насочва директно към тях.

Нощен режим и здравословен сън. С тази функция през нощта климатикът работи на специален режим, който защитава хората от презатопляне или преохлаждане по време на сън и в същото време пести енергия. Така че можете да ползвате климатика си спокойно, дори когато спите.

Как да изберем правилния климатик за охлаждане?

Да живееш без климатик е изпитание през лятото. За да се радвате на максимален комфорт, е много важно да подберете правилния уред. Някои модели са проектирани да се справят с екстремно ниски температури. Други се представят най-добре в режим охлаждане. Препоръчително е да се консултирате с експерт от специализиран магазин за климатици, ако не познавате климатичната техника в детайли. Това ще ви гарантира избор на най-подходящия климатик, който ще ви радва и ще се грижи за здравето ви във всички сезони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 5 фатални грешки на пациенти, преживели инфаркт
Next post Кръвен тест лови рака години преди появата му