Как да лекувате болката в раменете?

Как да лекувате болката в раменете?

Когато получите болки в раменете, някои разтягания и масажи може да са ви от полза, но ако болките не утихнат, важно е да посетите лекар. Научете повече в тази статия! Ежедневните ви дейности, прекомерното напрежение или некачественият сън могат да бъдат причина за появата на болки в раменете.

Вашите стави, връзки, сухожилия и кости могат да се увредят от някои внезапни или повтарящи се движения. В тази статия ще ви кажем как да лекувате болката в раменете.

Какви са основните видове болка в раменете?

Всеки, без значение от възрастта, може да развие проблеми с раменете. Работа, състояща се от повтарящи се движения, напредването на възрастта или тренирането на някои видове спорт могат да влошат ситуацията.

Болката може да бъде ограничена до малка площ от раменете, но може и да се разпростира по цялата дължина на ръката. Във втория случай състоянието може да се дължи на проблем с нервите, минаващи през тази част от тялото.

Най-често срещаните травми и проблеми в областта на раменете са:

  • Разместване
  • Синдром или разкъсване на ротаторния маншон (тендинит или бурсит)
  • Раменно отделяне
  • Фрактура на раменната кост
  • Артрит
  • “Замръзнало” рамо

Как да лекувате болката в раменете

Тези притеснителни болки в раменете може да се появят заради внезапно физическо натоварване, прекалено много тренировки или извънреден труд. Вижте следните съвети, които може да са ви от помощ в облекчаването на болката:

Почивайте си

След като повечето случаи на болки в раменете се дължат на претоварването на ставите, най-доброто нещо, което можете да направите, е да им дадете малко почивка.

Без тренировки, вдигане на тежести или правене на повторителни движение в продължение на няколко дни. Ще се почувствате по-добре за нула време!

Не е добра идея обаче напълно да обездвижите ставите си, тъй като това може да причини състояние, наречено “замръзнало рамо” (при което и най-малкото движение води до болка и не ви позволява да вършите нищо).

Когато започнете отново да тренирате, препоръчваме да го направите бавно и постепенно.

Слагайте лед

Няма по-добро средство за подуването и болката от студа. Вкочаняването на засегнатата зона ще ви донесе значително облекчение. Терапията с лед се препоръчва при остри травми, предполагащи наличието на възпаление.

Какво трябва да направите?

Наложете компреса за 15 минути, винаги увит в кърпа или торбичка, за да не увредите кожата си. Повтаряйте процедурата на всеки два часа докато симптомите изчезнат.

Ако нямате студен компрес, може да използвате кубчета лед в найлонова торбичка или дори да наложите директно пакет със замразени зеленчуци.

Насладете се на гореща баня

Влажната топлина може да бъде полезна за хронични случаи на болки в раменете, които ви мъчат от известно време, особено сутрин или след усилена тренировка.

Ако случаят е такъв, не слагайте лед. Вместо това изберете влажната топлина, за да затоплите меките тъкани (връзки, сухожилия, мускули), като същевременно стимулирате кръвния поток.

Може да си вземете вана с релаксиращи минерални соли или пък може да прилагате топли влажни компреси. В някои магазини може да намерите торбички, пълни с ориз, които се затоплят в микровълновата.

Третият вариант е да вземете душ с възможно най-гореща вода. Тези опции са по-уместни от електрическите одеяла, тъй като те могат да дехидратират тъканите и да повишат риска от травми.

Разтягане

Сутрешното разтягане е страхотен начин за намаляване на сковаността и напрежението, причинени от неправилна стойка, спане на една страна и прекомерния труд. Когато разтягате внимателно раменете си, подпомагате да се увеличи гъвкавостта на сухожилията. Когато станете от сън, седнете на ръба на леглото и повдигнете засегнатата ръка нагоре и я разтегнете назад.

Хванете лакътя си с другата си ръка и натиснете назад. Друго движение, което може да помогне, е да раздвижите в кръг рамото си напред и назад няколко пъти.

Можете да правите тези разтягания по всяко време на деня. Запомнете обаче, че не бива да ги правите, ако изпитвате остра или стрелкаща болка.

Обърнете внимание на ежедневните си движения

Болката, която изпитвате в едното или в двете рамена, може да е причинена от работата ви или от всекидневните ви дейности.

Например, ако работата ви изисква да прекарвате часове пред компютъра, ако правите тренировки с тежести или пък ако винаги носите тежки торби с продукти на една и съща страна, това може да са причините за проблема ви.

Обърнете особено внимание на това, когато се появи болката, свържете я с движението или дейността, която сте извършвали, когато се е появила.

Често пъти всичко, което ви е необходимо, е незначителна промяна като преместване на монитора на компютъра, намаляване на килограмите на тежестите във фитнеса или на торбите с покупки.

Масаж

Ако болката в раменете продължава повече от няколко дни, най-добре обмислете да ви прегледа специалист. Преди да си запишете час при лекаря, може да опитате с отпускащ дълбокотъканен масаж, който раздвижва тъканите и мускулите.

Масажите са подходящи за леки и средни наранявания, но не и за по-сериозните травми. Акупунктурата също може да ви е от полза: тази древна китайска техника, при която се използват игли, за да се облекчи болката и да се стимулира оздравяването.

Съществуват и други лечебни процедури, като например хиропрактичното лечение и остеопатията.

Ако никой от тези методи не проработи, значи е време да посетите физиотерапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *