Как да намалим солта в храната?

Всеки човек се нуждае от сол за нормалното функциониране на тялото му. Солта не само придава вкус на ястията ни, но тя съдържа важен минерал, натрий, който регулира баланса на течностите, функцията на нервите и мускулите и усвояването на хранителните вещества. Въпреки че е невъзможно напълно да изключим солта от ежедневието си, важно е да се контролира нейната консумация.

Диетологът Ели Брехер Анут предоставя полезни съвети, които ще помогнат за намаляване на количеството сол в диетата и балансиране на храненето.

Използвайте билки и подправки като черен пипер, чесън, люти чушки, мащерка и червен пипер като вкусна и здравословна алтернатива на солта, за да добавите вкус към вашите ястия.

Лимоновият сок може да добави свеж вкус и да замени солта във вашата диета.

Избягвайте солените сосове, тъй като много от тях са с високо съдържание на сол. Изберете по-малко солени алтернативи или направете домашни сосове.

Проверете състава на продуктите за съдържание на сол и изберете по-малко солени варианти.

Заменете солените закуски с плодове и зеленчуци, които са здравословни алтернативи и ще помогнат за намаляване на приема на сол.

Контролирайте размера на порциите, за да избегнете превишаване на препоръчителното количество сол.

Изберете висококачествена морска сол вместо йодираната сол и обогатете диетата си със зеленчуци, богати на калий и магнезий.

Тези съвети ще ви помогнат да намалите приема на сол и да подобрите здравето си, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *