Как да отслабнете без ограничения? С режима 80/20

Когато става въпрос за поддържане на форма, има много възможности за диети. Въпреки това, повечето са ограничителни и не допускат ​​възможността за включване на храни, които обикновено се консумират редовно за удоволствие. Поради тази причина мнозина в крайна сметка се отказват от режима, което води до допълнително наддаване на тегло. За щастие има методи като правилото 80/20, които са по-лесни за спазване.

Става въпрос за умерено хранене, без да се пренебрегват храни, които са забранени при всяка друга диета. По този начин то попада в категорията на „гъвкавите диети“. Разбира се, за да работи, трябва да се придържате към правилото да се храните здравословно през 80% от времето и умерено през останалите 20%.

Правилото 80/20 се основава на принципа на ефективността, наречен „Принцип на Парето“, който идва от италианския икономист и социолог Вилфредо Парето.

Това правило не е диета в традиционния смисъл, то е по-скоро начин на живот, който се нуждае от доза умереност. 80/20 означава, че 80% от времето трябва да се поддържа „чиста“ диета , тоест да се приема здравословна храна. Междувременно останалите 20% позволяват консумацията на някои глезотии, тоест храни като торти и хамбургери.

Как се прилага правилото 80/20: Ако трябва да консумирате 1800 калории на ден, тогава ще приемете 1440 калории от здравословни храни и 360 калории от лакомства. Важно е да планирате добре храненията си, защото в противен случай тези 20 вероятно ще се превърнат в 30 или 40 процента.

В този тип гъвкава диета предложените храни, които могат да бъдат част от 80-те процента, са следните:

• Зърнени култури
• Плодове и зеленчуци: За предпочитане е да ги ядете цели или на сокове, без да прецеждате, за да се възползвате от фибрите
• Риби и морски дарове: Сред тях се препоръчва така наречената синя риба, заради изобилието ѝ от Омега-3, например скумрия, риба тон, паламуд, сьомга, скариди и др.
• Обезмаслено мляко и млечни продукти: В тази група включваме рикота, извара, нискомаслено меко бяло сирене, нискомаслено кисело мляко и др.
• Животински протеин без мазнини
• Растителен протеин (бобови храни)
• Сушени плодове
• Зехтин

Храните, които са част от 20-те процента, са следните:

• Преработени храни: Те се получават чрез добавяне на мазнини, захари и сол. Това включва сушени меса като колбаси, шунка, салами и др., а също така консервирани плодове и зеленчуци.
• Ултра преработени храни: Това са пакетиран картофен чипс, снаксове, сладолед, шоколади, бонбони, сладкиши, зърнени закуски, енергийни барчета, безалкохолни напитки, маргарини и много други.
• Бяла захар и рафинирани въглехидрати
• Алкохол

Правилото 80/20 е здравословен, но по-малко ограничаващ начин на хранене. Ако сте решили да започнете да се храните по това правило, консултирайте се с диетолог, който да ви помогне да изберете най-подходящите храни.

Този тип диета може да поддържа вашата форма, но ако желаете да свалите килограми, ще бъде от полза да добавите някаква физическа активност. Това могат да бъдат фитнес, джогинг, йога или други групови занимания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *