Как да познаем рака на хранопровода

Ракът на хранопровода представлява развитието на злокачествено новообразувание в едноименния орган. Честотата на този рак варира в различните части на света, като най-висока е в Китай и Иран, а по-ниска е в Европа и САЩ.

Обичайно се развива в долната част на хранопровода, за което спомагат локални хронични възпалителни процеси и заболявания на стомаха. Честотата при мъжете е по-висока от тази при жените. Има симптоми на рак на хранопровода, които се проявяват по време на хранене.

Такъв е дисфагията – нарушение на функцията на преглъщане. В даден момент пациентът има затруднения дори с приема на вода. Това нарушение се среща не само при рак, но и при психосоматични разстройства. Ето защо във всеки случай е необходимо да се консултирате с лекар и да установите причината.

Освен това има и други симптоми, които могат да алармират за това заболяване: отслабване без причина, болка зад гръдната кост с характер на тежест или парене, често задавяне по време на хранене, обща слабост и лесна уморяемост, киселини и рефлукс на храна, кашлица или дрезгав глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *