Как да познаем „тихата“ пневмония

Как да познаем „тихата“ пневмония

Често считаме респираторните вирусни инфекции и грипа за леки заболявания, които, въпреки че ни преследват всеки сезон, винаги преминават безопасно. Може да подозирате, че имате настинка или грип, но кой каза, че сте прави? Може би имате много по-сложно заболяване – например пневмония, казват лекарите. Тя е опасна, тъй като невинаги има ярки типични симптоми.

Болестта може да се развие латентно, но от това не изчезва. С течение на времето човек само ще се влоши. Дори да нямате типичните симптоми на интензивна треска и кашлица, може да има други признаци, за които трябва да внимавате.

Постоянната летаргия, сънливост, апатия, умора при липса на големи физически и интелектуални натоварвания, безсъние, недостиг на витамини и лошо хранене винаги показват наличието на патологии в организма. Те също могат да бъдат симптоми на пневмония. Особено ако има и други знаци.

Силни втрисания, когато буквално се тресете от усещане за замръзване и термометърът упорито показва температура малко над 37, е един от най-ярките симптоми на пневмония. Това е знак, че трябва спешно да се обадите на лекар, а не да се убеждавате, че всичко ще мине скоро. Дори да нямате кашлица, при пневмония човек неизменно получава затруднено дишане.

Въздухът излиза със съскане и хрипове, не е възможно да се вдиша дълбоко. Понякога просто боли при вдишване и издишване. Поради факта, че въздухът трудно влиза в белите дробове, тялото започва да изпитва кислороден глад. Заради това се получава силно избледняване на кожата – тя може да се оцвети и в синкаво.

При пневмония, ако не започне лечението, а се оставят нещата да минат от само себе си, пациентът за известно време може да почувства облекчение. Но това е измама – след няколко часа със сигурност ще се случи рецидив и това вече ще е по-опасно, отколкото е изглеждало в началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *