Как да предпазим oчите си от увреждане

Зрението е едно от най-важните ни сетива, благодарение на него получаваме около 80% от информацията за заобикалящия ни свят. С негова помощ можем да намерим храна и вода, както и да преценим безопасността на техните източници.

Очите имат доста сложна анатомия и различните техни части могат да се увредят от много фактори, затова е важно да знаем как да ги предпазим. Най-лесното решение изглежда е да намалим времето си пред екрана, но това невинаги е възможно. Причината е, че за част от хората работата на компютър е свързана с професията им. Един от начините за предпазване е като се използват специални защитни очила.

Съществуват много и различни техники, с които можем да поддържаме нашите очи във форма. Едно от широко известните правила е 20/20/20 – при работа с компютър или четене – на всеки 20 минути да се вглеждаме в обект на разстояние 20 метра за 20 секунди.

Друго подходящо упражнение е да мигате леко и бързо поне 15-20 пъти подред, без да стискате очите, старайте се мускулите на лицето да са максимално отпуснати. След това затворете за кратко очи и се отпуснете. Освен това трябва да включим в менюто си достатъчно антиоксиданти, витамин А, цинк, както и храни, съдържащи зрителните пигменти лутеин и зеаксантин.

Препоръчително е заради слънчевата светлина дори и през зимата да се носят ултравиолетови слънчеви очила. Носенето на тъмни очила без защита е опасно, защото при затъмняване зеницата на окото се отваря по-широко и ако не сме осигурили адекватна протекция, по-широк сноп светлина ще навлезе и увреди по-голяма част от ретината. Шофирането, особено през нощта, също може да изложи очите ви на риск. На помощ тук идват различни филтри за очила, за предното стъкло на колата.

В случай на попадане на чуждо тяло в окото трябва да опитаме много внимателно да го промием с вода или физиологичен разтвор. Трябва да се избягва притискане и разтриване, тъй като дори дребни прашинки биха могли да наранят конюнктивата. Други важни правила са редовното миене на лицето, след като сме били на открито, както и държим прозорците затворени по време на активния цъфтеж през пролетта. Филтрите на прахосмукачката също трябва да се почистват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *