Как да проверите здравето на щитовидната жлеза?

Почти всяко здравословно оплакване (от раздразнителност, безсъние, акне и косопад до затлъстяване, безплодие и импотентност) може да показва проблем с щитовидната жлеза. Затова е необходимо периодично да се изследва състоянието на щитовидната жлеза.

Д-р Елена Евдокимова е ендокринолог, член на Руската асоциация на ендокринолозите и на Европейската асоциация за изследване на диабета. В тази статия тя ще даде информация относно онова, което трябва да се знае за работата и здравето на щитовидната жлеза, както и какво е нужно да се направи преди да се отиде на ендокринолог.

Неслучайно този малък, подобен на пеперуда орган, с тегло само 25 грама, се нарича проводник на организма. Щитовидната жлеза е тази, която контролира почти всички процеси в тялото ни.

Когато „проводникът“ е извън форма

За съжаление, заболяванията на щитовидната жлеза днес не са рядкост. Сред ендокринните патологии, и по честота на поява, те са на второ място след захарния диабет. Всяка година броят на пациентите с тези патологии нараства. И така, само за 3 години, от 2013 до 2016 г., честотата се е увеличила с 12 процента в световен мащаб. Това се дължи на стреса и лошата екология, нездравословните навици и злоупотребата с лекарства, алкохол и тютюнопушене, както и на лошото качество на храната и недостатъчния прием на йод с помощта на диетата. Сред разстройствата на щитовидната жлеза най-чести са хипотиреоидизъм, автоимунен тиреоидит, нодуларна гуша, болест на Graves-Basedow (тиреотоксикоза). През последните години броят на раковите заболявания на щитовидната жлеза също скочи нагоре.

Не чакайте симптоми

Хора на всяка възраст могат да страдат от проблеми с щитовидната жлеза: от новородени до възрастни хора. Но най-уязвимите категории са юношите по време на пубертета, бременните и жените, които скоро са родили, както и жени в навечерието на менопаузата. Те най-често имат хипотиреоидизъм. Нерядко, при зрели и възрастни хора заболяванията на щитовидната жлеза имат автоимунен характер.

За да се контролира състоянието на този най-важен орган и за да се предотвратят опасните усложнения, е важно да се извърши навременна диагностика. Това трябва да се прави редовно, веднъж годишно. Също така е нужно периодично да се изследва щитовидната жлеза, тъй като няма специфични симптоми, които да сигнализират за нейните заболявания. Например, при болестта на Graves-Basedow, половината от пациентите имат усещане за пясък в очите, изпъкналост, нездравословен блясък на очите и сълзене, докато другата половина не усещат нищо такова. А при други заболявания на щитовидната жлеза в половината от случаите всичко протича неусетно. Във всеки случай, ако заболяванията на щитовидната жлеза се открият в по-ранните етапи, лечението е най-ефективно.

Под чужда маска

В допълнение, голяма част от симптомите и проявите, които спадат към патологията на щитовидната жлеза, са в състояние да придружават множество други заболявания. Например, усещането за бучка в гърлото или синдром на стегнатата яка се смята за сигурен признак на гуша. Но всъщност това не винаги е така, и подобно усещане може да бъде свързано просто с повишена тревожност. Или например бързото наддаване на тегло, постоянната умора, апатия и увреждане на паметта, които често са свързани с липса на йод, могат да бъдат причинени от синдром на хронична умора, депресия или дефицит на витамин D. Симптоми, свързани с хипертиреоидизъм (загуба на тегло, сърцебиене, висока влажност кожата), може да се появят при други патологии (по-специално рак). Следователно, определено не трябва да се пробвате сами да си поставяте диагнози и да си предписвате йодни препарати или други лекарства и народни средства за превенция.

На лекар не се ходи с празни ръце

По-добре е да отидете при ендокринолог с предварително направени изследвания (или поне част от тях). Сред задължителните са ехография на щитовидната жлеза и кръвни изследвания за хормони.

Ултразвукът ще помогне да се идентифицират патологии като дифузна и нодуларна гуша, тиреоидит (възпаление на жлезата), доброкачествени или злокачествени новообразувания.

Грешно е обаче да се смята, че ако ултразвукът на щитовидната жлеза не показва отклонения, тогава по-нататъшното изследване е безсмислено. Ултразвукът дава яснота само за анатомичната структура на органа и не казва и дума за неговата функция. При дисфункция на щитовидната жлеза, тя самата може да изглежда нормално външно, да бъде с нормални размери и без възли и признаци на възпаление. Следователно, за да имате пълна картина, е важно да правите нужните изследвания.

Без самодейност

Основното първоначално лабораторно изследване включва кръвни тестове за хормони. Това са TSH – тиреоид стимулиращ хормон, свободен Т4 (тироксин) и свободен Т3 (трийодтиронин). Много е важно да ги направите комплексно, тъй като промяната в един показател не е достатъчно информативна, важно е да се вземе предвид как се променя нивото на другите два хормона.

Намалените нива на TSH (с високи T3 и T4) най-често се проявяват при хипертиреоидизъм, който в повечето случаи се причинява от автоимунно заболяване: дифузна токсична гуша (болест на Graves-Basedow). Такива пациенти могат да се характеризират с прекомерна нервна възбудимост, слабо тяло при добър апетит, учестен пулс.

И обратно, високият TSH и ниският T4 (а понякога и нисък T3) могат да показват липса на производство на хормони (хипотиреоидизъм), което често се причинява от автоимунно разстройство като тиреоидит. Такива пациенти често са с наднормено тегло, суха кожа, те са бавни, сънливи, лесно изстиват, бързо се уморяват и често се оплакват от „мързеливи“ черва.

Много е важно да се избегне изкушението за самоинтерпретация на резултатите от теста. Ендокринологът е този, който може да ги разчете адекватно, да постави диагноза и да предпише лечение.

Защо трябва да се направи пълен преглед и изследвания?

Вторият етап на изследването са тестове за антитела към микрозомална щитовидна пероксидаза и тиреоглобулин (анти-TPO и анти-TG). Показателите за тези антитела над нормата могат да показват автоимунен процес (например това се случва при автоимунен тиреоидит). Важно е хората на всяка възраст периодично да правят такъв преглед, за да се оцени функцията на щитовидната жлеза. Пълните изследвания на щитовидната жлеза са задължителни за онези, които имат роднини с автоимунни заболявания. Освен това е необходимо да се наблюдава лечението на заболяванията на щитовидната жлеза. Антителата срещу тиропероксидазата могат да бъдат открити при 5% от здравите хора, особено при по-възрастните жени. Този факт може да показва повишен риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза в бъдеще. Следователно, такива пациенти трябва да изследват щитовидната жлеза по-често от другите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Младостта на мозъка зависи от това как се възприемаме
Next post Как да прочистим синусите си за 10 секунди