Как да разбера, дали имам запушени маточни тръби?

Как да разбера, дали имам запушени маточни тръби?

Всичко което трябва да знаете при 1 запушена или дори 2 запушени маточни тръби. Маточните тръби са известни и като фалопиеви тръби и се намират по една от всяка страна на матката. Те служат за преминаване на зрелите яйцеклетки от яйчниците до матката.

Когато една жена е със запушени маточни тръби, това е доста притеснителен фактор за безплодие.

Запушването на маточните тръби може да се получи на едната или на двете страни и е водеща причина за безплодие при 40 на сто от пациентките, коиот имат проблеми със зачеването. Жените с блокирани фалопиеви тръби обикновено не изпитват някакви определени симптоми. Много често се смята, че ако те имаш редовни менструални цикли, то всичко е наред, но това не винаги е вярно.

Как запушените маточни тръби стават причина за безплодие?

Всеки месец, когато се случи овулация, едно зряло яйце се освобождава от един от яйчниците. Яйцето пътува от яйчника през маточните тръби и целта е да достигне матката. Сперматозоидите също трябва да преплуват пътя си през фалопиевите тръби, за да стигнат до яйцето. Оплождането обикновено се извършва, докато яйцеклетката се движи през тръбата. Ако една или двете маточни тръби е блокирана, яйцеклетката не може да достигне до матката и сперматозоидите не могат да достигнат до нея, което предотвратява оплождането и евентуалната бременност. Този проблем може да увеличи риска от извънматочна бременност.

Симптоми при запушени маточни тръби

За разлика от ановулацията, където нередовните менструални цикли може да намекват за проблем, то ако имате запушени маточни тръби, те рядко биха ви показали някакви симптоми.

Специфичен вид на блокирани маточни тръби, наречени хидросалпингс може да доведе до ниска коремна болка и необичайни вагинално течение, но не всяка жена ще има тези симптоми. Хидросалпингсът е, когато запушването причинява разширяване и увеличение в диаметър на тръбата и запълването й с течност. Течността блокира яйцеклетката и сперматозоидите, предотвратява оплождане и бременност. Някоя от причините за запушване на маточните тръби може да доведе и до сериозни проблеми, затова не е за подценяване. Например ендометриоза и тазова възпалителна болест може да предизвикат болезнена менструация и болезнен сексуален контакт, но тези симптоми не винаги означават блокирани тръби.

Какви са причините за запушени маточни тръби?

Най-честата причина за блокирани маточни тръби е тазова възпалителна болест. Тя е резултат от полово предавани болести, но не всички тазови инфекции са свързани с венерически болести. Други потенциални причини за блокирани маточни тръби включват:

– Хламидия или гонорея
– Анамнеза за инфекция на матката, причинена от аборт
– История на разкъсан апендикс
– История на коремната хирургия
– Предишна извънматочна бременност
– Предходна операция, свързана с маточните тръби
– Ендометриоза

Как да разбера дали имам запушени маточни тръби?

Блокираните тръби обикновено се диагностицират със специализиран уред, наречен hysterosalpingogram. Това изследване включва поставяне на специална „боя“ през шийката на матката с помощта на малка тръба.

След като боята е вкарана, лекарят ще насочи рентгенови лъчи към тазовата област. Ако всичко е нормално, боята ще мине през матката, през тръбите, и ще се разлее около яйчниците и в тазовата кухина. Ако боята не мине през тръбите, тогава може да има блокирани фалопиеви тръби. Важно е да знаете, че 15% от жените имат фалшиво положителни резултати, когато боята не премине през матката и в тръбите. Запушването изглежда е точно там, където маточните тръби и матката се срещнат. Ако това се случи, лекарят може да повтори теста друг път, или да поръчате различен тест, за да потвърди. Други тестове, които могат да бъдат приложени включват ултразвук, проучвателна лапароскопска хирургия или хистероскопия.

Лечение при запушени маточни тръби

Може ли да се забременее със запушени фалопиеви тръби? Ако имате една отворена тръба и тя е здрава, може да сте в състояние да забременеете без прекалено много помощ. Вашият лекар може да ви даде лекарства за увеличаване на шансовете за овулацията на страната с отворената тръба. Това не е опция обаче, ако и двете тръби са блокирани.

Лапароскопска хирургия за блокирани маточни тръби:

В някои случаи, лапароскопска хирургия може да отвори блокираните тръби или да премахне тъкан, която причинява проблема. За съжаление това лечение не винаги работи. Шансът за успех зависи от това на колко години сте (колкото по-млади, толкова по-добре), колко зле и къде е запушването и каква е точната причина.

Рискът от извънматочна бременност е по-висок след операция за лечение на запушване на тръбите. Вашият лекар трябва внимателно да ви наблюдава, ако забременеете и да бъде на разположение за спешни прегледи и съвети. Операцията не е подходяща за всички.

Ако сте с наднормено тегло, ако имате множество сраствания и белези между вашите тръби и яйчниците или ако сте били диагностицирани с хидросалпингс, хирургията може да не е добър вариант за вас. Също така, ако има някакви проблеми с безплодието от страна на мъжа, може да искате да пропуснете операция.

Други причини да се откажете от операция за отпушване на запушена маточна тръба включват допълнителни фактори като сериозни проблеми с овулацията или много напреднала възраст на майката. В тези случаи, ин витрото лечение е най-добрият вариант. Ин витрото прави зачеването възможно. Това лечение на запушени маточни тръби включва прием на лекарства за стимулиране на яйчниците. След това с помощта на ултразвук се прокарва игла през вагиналната стена.

Вашият лекар извлича яйцеклетките директно от яйчниците. В лабораторията, те се смесват със семенна течност от партньора или донор. Очаква се някои от яйцеклетките да се оплодят и да дадат здрави ембриони. Един или два здрави ембриони се избират обикновено и се поставят в матката. При процедурата маточните тръби не са включени и няма значение дали са блокирани.

Когато само една маточна тръба е блокирана – забременяването по своему или с ниско технологични лечения може да бъде възможно. Когато и двете маточни тръби са блокирани, хирургията или ин витро лечението може да бъдат единствените ви опции. Говорете с вашия лекар за всичките ви възможности. Ако ин витрото или хирургия не е възможност за вас – може да помислите за осиновяване на дете. Уверете се, че имате стабилна емоционална подкрепа, докато разрешите възникналата ситуация и възможностите за забременяване със запушени маточни тръби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *