Как да разберем без доктор дали черният ни дроб е здрав

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло и правилната грижа за него може да ни спести много сериозни здравословни проблеми. Но какво да правим, когато симптомите, алармиращи за чернодробно заболяване, често изглеждат като всекидневни неразположения?

Лекарите настояват да не се пренебрегват промените в тялото, които са признаци на увреждане на черния дроб. Винаги трябва да обръщате голямо внимание на следните проблеми:

Появата на плака на езика. В ранните стадии на хепатит може да се появи жълтеникаво покритие на предната част на езика. Ако патологията, която възниква в органите на храносмилателната система, включително черния дроб, е тежка, плаката е плътна, жълто-зелена на цвят.

Гадене. На неговия фон допълнителен признак на увреждане на черния дроб може да бъде промяна в апетита: може да има отвращение към определени храни. Може да има и епизоди на повръщане, понякога с примес на жлъчка.

Много бледи изпражнения. Загубата на характерен цвят на изпражненията е друг симптом, който е опасно да се игнорира. Това може да показва не само увреждане на черния дроб, но и неблагоприятни процеси в панкреаса и жлъчните пътища. Също така, подобна промяна може да бъде предизвикана от прием на лекарства, голямо количество мазни храни в диетата.

Кървене. Увреждането на черния дроб може да бъде хронично – например хепатитът се развива дълго време без очевидни признаци. Дългосрочната патология засяга съсирването на кръвта, докато могат да се появят всякакви кръвоизливи: от носа, венците, под формата на обилна менструация и т.н.

Цвят на кожата, лигавиците. Кожата става жълтеникава. Хепатит, цироза на черния дроб могат да се проявят като такъв признак.

Горчив вкус в устата. Също така е опасно да се игнорира този симптом. Горчивината в устата, провокирана от проникването на жлъчка от стомаха в хранопровода, се „декларира“ за различни чернодробни заболявания, включително цироза, рак.

Горчивият вкус в устата обаче, както и пожълтяването на кожата, могат да бъдат причинени не само от увреждане на черния дроб. Причините за такива промени са също лекарства, стрес, заболявания на други органи (например стомашно-чревния тракт), казаха експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *