Как да разберем дали дишането ни спира по време на сън

Синдромът на обструктивната сънна апнея е клинично заболяване, характеризиращо се с често спиране на дишането по време на сън. Обикновено е придружено от силно хъркане. Но специалистите по съня посочват и други, по-малко известни и понякога неочаквани признаци на заболяването.

Както обясняват от СЗО, при обструктивната сънна апнея доставката на кислород в организма се преустановява за няколко секунди и премахването на въглеродния диоксид спира. В резултат на това мозъкът предизвиква кратко събуждане, отваря дихателните пътища и възобновява процеса на дишане.

Това може да се случи много пъти през нощта, което прави правилния сън невъзможен. Ако не се лекува, обструктивната сънна апнея увеличава риска от сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане, инфаркти и инсулти.

Силното хъркане, шумното и затруднено дишане по време на сън са често срещани симптоми на това състояние. Сутрешното главоболие също е симптом.

То може да продължи няколко часа след събуждането. Болката обикновено се локализира в предната част на главата и от двете страни. Може да ви се струва така, сякаш някой е стиснал главата ви. Друг признак е липсата на концентрация през деня, както и заспиването, докато четете и гледане телевизия.

Потенето по време на сън и мокрите пижами на сутринта също алармират за проблем. Честото събуждане с болка или сухота в гърлото, но без да имате настинка или възпалено гърло, изискват внимание и консултация със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *