Как да разберем, че болката в корема е херния?

Чудите се дали болката в корема или слабините може да е херния? Хернията е често срещана както при мъжете, така и при жените, но симптомите варират. Слабинната херния се среща много по-рядко при жените. Тя може да причини силна форма на дискомфорт и да не изчезне от само себе си.

Ако имате вентрална херния пък, в областта на корема може да видите или почувствате изпъкналост по външната повърхност на корема. Обикновено пациентите с вентрална херния описват лека болка, болка или усещане за натиск на мястото на хернията.

Дискомфортът се влошава при всяка дейност, която натоварва корема, като вдигане на тежести, бягане или натискане по време на изхождане. Някои пациенти имат подутина, но не изпитват дискомфорт. Всеки може да развие вентрална херния, но тези, които са имали коремна операция, имат по-висок риск.

Ако имате разрез, който нарушава коремната стена, белегът никога няма да бъде толкова силен, колкото тъканта преди това. Това прави по-вероятно да развиете херния, известна като инцизионна херния по протежение на областта на разреза. Това се случва при до 30% от пациентите с отворена коремна операция. И мъжете, и жените могат да развият ингвинална херния.

Симптомите при силния пол са: издутина, която можете да видите или почувствате, болка в областта, чувство на натиск, болка, която се влошава при дейности, които увеличават натиска върху зоната, като вдигане на тежести, бутане и напрежение.

При жените сигналите са: остра болка, изгарящо усещане, издутина в корема, дискомфорт, който се увеличава по време на физическа активност. Лечението варира в зависимост от вида на хернията, симптомите и пола на пациента и хирургичната намеса невинаги е задължителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вижте диетата на гейшите, която прави чудеса с тялото
Next post Как да отслабваме с кафяв ориз, ябълки, домати и босилек