Как да разберем, че имаме проблем с черния дроб

Как да разберем, че имаме проблем с черния дроб

Основният филтър на тялото е черният дроб. Именно той филтрира кръвта ни и премахва токсините, а работата на целия организъм зависи от нормалното му функциониране. Затова е важно да се грижите за здравето на черния си дроб.

Ето кои скрити сигнали обаче алармират, че той не функционира правилно и се нуждае от лекарска помощ. Експертите препоръчват да се обърне внимание на цвета на кожата и очите. Ако забележите пожълтял нюанс на кожата и очите, е възможно отслабеният черен дроб да не е в състояние напълно да обработи жлъчния пигмент билирубин.

Повишената му концентрация води до пожълтяване. Автоимунният хепатит, който възниква поради атака на клетките и тъканите на черния дроб от имунната система, излъчва други сигнали: болки в ставите, гадене, слабост, загуба на апетит.

Друг сигнал по кожата за поява на чернодробни проблеми са синини и паякообразни вени. Ако забележите натъртвания, които лесно се появяват, но не отшумяват за дълго време, това може да е знак за намаляване на чернодробната продукция на протеина, необходим за коагулацията на кръвта.

Друг ярък сигнал, с който можете да забележите неизправност в черния дроб, е подуване на краката или в корема. В същото време експертите препоръчват да се обърне внимание на цвета на изпражненията и урината – ако изпражненията станат по-тъмни и урината е по-светла, най-вероятно черният дроб е започнал да работи зле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *