Как да разберем, че сме прегрели в жегите?

Оток на крайниците, учестено дишане, спазми и кожни обриви може да се окажат тревожни признаци за прегряване на тялото. Има ли и други симптоми на топлинния удар и кои от тях са най-опасни?

Прегряването на тялото означава, че има проблем в адаптивните му способности за охлаждане. Това разстройство се нарича още и термична болест. Прегряването може да възникне както директно под слънцето (на плажа, на улицата), така и в задушно, затворено пространство – кола, апартамент.

Един от признаците на прегряването е кожният обрив под формата на малки червени пъпки – това е следствие от запушване на потните канали и натрупването на пот в кожата. В този случай трябва да потърсите по най-бърз начин по-прохладно и сенчесто място.

Друг признак на термично заболяване е подуване на крайниците, без повишаване на телесната температура. За да се справите с нарушението, специалистите съветват да поставите краката си по-високо и да използвате компресионни чорапи.

Сред най-опасните сигнали за прегряване на тялото специалистите определят топлинните крампи. Когато се появят, човек е необходимо да пие подсолена вода или айрян със сол, да си направи масаж и разтягане на мускулите. Обикновено крампите засягат мускулите на бедрата или прасеца.

Телесната температура често е нормална. Ако се усещат конвулсии в ръцете, наблюдава се учестено дишане, появяват се неприятни гнойни пъпки, необходимо е да се обадите на лекар. Понякога топлинният удар се отразява негативно и на централната нервна система: може да възникне двигателна възбуда, халюцинации. В този случай пострадалият също се нуждае от хоспитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *