Как да разпознаем алергията, а лечението е само…

Според експертите вече има концентрация на три вида полени – липа, коприва и живовляк.

„Заради тях хората се оплакват от запушен или течащ нос, сърбеж в очите и ушите, при по-тежките случаи може да се появи задух и свиркащо дишане, което значи сезонна бронхиална астма“, обясни пред Nova News д-р Диана Христова, алерголог в Александровска болница. Тя уточни, че полените са мъжките полови клетки на растенията, в моментите на обилния им цъфтеж, се появяват алергиите.

„Ако деца са имали атопичен дерматит продължително време в сгъвките на лактите и колената, има по-голяма вероятност да имат респираторни алергии“, обясни д-р Христова.

Потриването на лицето и появата на по-тъмни кръгове около очите също са симптоми на алергия. Честото кихане е механизъм за очистване на респираторния тракт, но ако серията е над 7 пъти и се появява в обичайна ситуация, може да е сигнал за алергия.

„Лечението е имунотерапия, свързана с приложението на системни или назални антихистамини, в някои случаи и локално кортикостероидни препарати. Нелекувана алергия може да се превърне в астма“, сподели алергологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вижте от кои болести предпазват ягодите
Next post Мразите горчиви храни – вижте как това се отразява на COVID-19